Hakan Fidan: Türkiye’nin BRİCS üyeliği görüşmeleri devam ediyor

Hakan Fidan: Türkiye’nin BRİCS üyeliği görüşmeleri devam ediyor

Fidan, Türkiye’nin BRİCS’e üye olup olmayacağına dair, “İlişkimiz var, görüşmelerimizi, müzakerelerimizi yapıyoruz BRİCS üyesi ülkelerle. Çünkü onlar da şu an bir evrim sürecindeler” açıklaması yaptı. Fidan devamında, “Biz AB ile olan ilişkilerimizin seyrinde bugünkü durumda olmasaydık, AB daha ileri adım atma konusunda irade koyabilseydi, sadece ulus üstü değil medeniyetler üstü bir yapı olma konusunda bir iradesi olsaydı aslında bizim buradaki belli konulara bakış açımız daha da değişebilirdi” ifadelerini kullandı.

Fidan’ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şöyle:

(Türkiye BRİCS’e üye olacak mı?) BRİCS meselesine bakarken özellikle alternatif ekonomik platformların dünyada nasıl şekillendiğini, pazarların nasıl oluştuğunu çok yakından takip etmek durumundayız. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na üyeyiz, kurucu ülkeyiz. D-8’in kurucu ülkesiyiz. Buna benzer platformların yabancısı değiliz.

İlişkimiz var, görüşmelerimizi, müzakerelerimizi yapıyoruz BRİCS üyesi ülkelerle. Çünkü onlar da şu an bir evrim sürecindeler. Kurumsallaşmış, her şey donmuş bundan sonra bu şekilde devam ediyoruz diyen bir yapı yok. Şu anda gümrük birliği veya ortak bir para birimi, serbest ticaret anlaşmalarının hayata geçirildiği bir yer değil.

Bütün bu alternatif platformları, aslında bunları birbirine alternatif değil tamamlayıcı olarak görmek lazım, platformları ülkemizin lehine değerlendirme konusunda ciddi bir çalışmamız var.

AB’de kural temelli bir işleyiş var. Sizin orada yükümlülükleriniz var. Başka bir yerde bu yükümlülükleri ilga etmeniz gereken bir alana girerseniz o alanı yönetmeniz gerekir. Bu biraz teknik bir konu. Ama biz AB ile olan ilişkilerimizin seyrinde bugünkü durumda olmasaydık, AB daha ileri adım atma konusunda irade koyabilseydi, sadece ulus üstü değil medeniyetler üstü bir yapı olma konusunda bir iradesi olsaydı aslında bizim buradaki belli konulara bakış açımız daha da değişebilirdi. Şu anda NATO’da askeri ittifak konusu var. Ekonomik ittifak alanı aynı şekilde somut hale gelmiş değil. Dolayısıyla bu arayışlarımız devam etmek durumunda.

(Putin’in Türkiye ziyareti) Sayın Putin’in Türkiye ziyaretini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın davetleri olmuştu kendisine. Dolayısıyla Türkiye’ye gelmesi söz konusuydu. Ama onların bir seçim süreci oldu, daha sonra bizim seçim sürecimiz oldu. Önümüzdeki günlerde muhtemelen yine bu konular oturulur, konuşulur diye düşünüyorum.

(NATO Zirvesi ve Türkiye’nin beklentileri) YPG konusunda 2,5 aktif üye var YPG konusunda problemli olduğumuz. ABD, İngiltere, biraz da Fransa. Amerika oradaki varlığını devam ettiriyor. Biz her düzlemde bu sıkıntıyı gündeme getiriyoruz. Bunun ittifakın ruhuna aykırı olduğu, Türkiye’nin böyle bir gerçeklikle yaşamayacağı konusunda mümkün olan en üst diplomasiyi devam ettiriyoruz.

Exit mobile version