Harran Geçici Barınma Merkezinde (GBM) kalan göçmenlerin uğradıkları hak ihlallerini ANKARAGÜNDEM gündeme getirdi. GBM’de kalan Epilepsi hastası Munaf’ın ve kanser hastası Amer’in ilaçları temin edilmiyor. On gün önce bir göçmenin kalp krizi geçirmesi sonucunda kampta başlayan isyan bugün açlık greviyle devam ediyor. Harran GBM’de kalan göçmenler zor koşulları ANKARAGÜNDEM’a anlattı.
Epilepsi hastası Munaf Alawani iki aydır Harran Geçici Barınma Merkezinde kalıyor. 2013 yılında Türkiye’ye pasaportla giriş yapan Munaf, geçici kimlik belgesi yenilenmediği için önce Arnavutköy Geri Gönderme Merkezinde ardından Şanlıurfa Harran Geçici Barınma Merkezinde tutuluyor. İlaçları temin edilmediği için haftada bir epilepsi krizi geçiren Munaf Alawani, Harran Geçici Barınma Merkezinin kötü şartlarını ANKARAGÜNDEM’a anlattı. Kendisine ilaç temin edilmediği gibi hastaneye sevki de gerçekleştirilmiyor. Avukatı Yağmur Karagöz, “Hiçbir suç kaydı olmayan Munaf, defaatle Geçici Koruma Kimlik başvurusunda bulunmuş ancak başvurunun alınmaması nedeniyle kaçak durumda kalmıştır. Akabinde Harran Geçici Barınma Merkezi’ne sevk edilen Munaf’a ilaçlarının 1.5 aydır temin edilmemesi sebebiyle sağlık durumu risk altındadır” dedi.
Harran Geçici Barınma Merkezinin esaret merkezine döndüğünü, ANKARAGÜNDEM gündeme getirdi. Munaf Alawani, merkezdeki en büyük hak ihlalinin hasta göçmenlere ilaç tedarik edilmemesi olduğunu ifade etti:
“Arnavutköy Geri Gönderme Merkezinde (GGM) tutulurken ilaçlarım temin ediliyordu ve kriz geçirmiyordum. Oradan Harran’a sevk edildiğim 3 Ekim gününden beri ilaç temin edemiyorum. Merkezde görevli memurlara neredeyse her gün ilacımın bittiğini, kriz geçirdiğimde kendime zarar verdiğimi hatta dişlerimin bu krizler nedeniyle kırıldığını anlattım. Memurların bana verdiği tek cevap ‘yapabileceğimiz bir şey yok’ ve ‘öldüğün zaman hastaneye götürürüm ’ oldu. Memurlar durumumu idareye haber vermediği için de bir şey yapılmıyor.”
Alawani’nin avukatı Yağmur Karagöz, yetkili makamlara defalarca başvuruda bulunduğunu ancak bir yanıt alamadığını söyledi. Karagöz, kampta bulunan doktorun müvekkilinin Nöroloji birimine sevk edilmesi gerektiğini belirttiği ancak kamp yönetiminin, hekim kararını dikkate almadığını ifade etti.
“Av. Yağmur Karagöz’ün durumla ilgili beyanını paylaşıyoruz; “Müvekkilimizin hastaneye sevki ile alakalı çeşitli başvurularda bulunduk. Cimer üzerinden Urfa Valiliğine ve Sağlık Bakanlığına müracaat ederek müvekkilimizin hastaneye sevkini talep ettik. İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü aracılığıyla Urfa İl Göç İdaresi Müdürlüğüne ve ayrıca Göç İdaresi Başkanlığına da yazılı olarak başvuruda bulunduk. Ancak başvurularımıza dönüş yapılmadı. Harran GBM’de bulunan Dr. Mehmet Ali ORAK tarafından müvekkilimizin Nöroloji birimine sevki talep edilmiş ancak kamp yönetimi hekim kanaatini dahi dikkate almamıştır.”
Munaf Alawani, Arnavutköy GGM’de kalan bir göçmenin intihara teşebbüs etmesi sonucunda GGM’de karışıklık çıktığını ve olaya şahit olan herkesin Harran’a sevk edildiğini anlattı. Daha önce Çatalca GGM’de yaşanan isyanı gündem ettik. Avukat Hamid Yılmaz, GGM veya GBM’de intihar, kavga, ölüm gibi olaylar yaşandığında o merkezde kalan göçmenlerin sevk edildiğini, bunun Göç İdarelerinin taktiği olduğunu ifade etti.