Hasat başladı fiyatlar şaşırttı! Bahçede 45 TL, markette 199 TL! Bu fırsatçılık değil de ne?

Hasat başladı fiyatlar şaşırttı! Bahçede 45 TL, markette 199 TL! Bu fırsatçılık değil de ne?

Yaklaşık bir hafta önce ufak ufak hasada başlanan Kiraz’ın kilogram fiyatı değişiklik gösterirken üretici Nurcan Aşık, erkenci hasattan elde edilen ürüne kara bodur cinsi dendiğini söyledi. Bölgede daha çok Napolyon cinsi Kiraz üretildiğini söyleyen Aşık, fiyatların ucuz olduğunu belirterek kilogram fiyatının 35 ila 45 TL arasında değiştiğini söyledi. Hale toptan verdiklerini dile getiren Aşık, İstanbul ve Ankara gibi illere gönderdiklerini söyledi.

Kiraz fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan kiraz üreticisi Fatih Turan, küre halinde 45 liradan satılan kirazın İstanbul’da 200 TL’ye kadar ulaştığını söyledi. Turan, “Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul’da bu kiraz 200 TL. Bizim bundan şikâyetimiz var. Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor. Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık bunun önüne geçmemiz lazım” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Küre Köyü halinde kiraz alıcısı olan Ramazan Palacıoğlu , illere göre değişen fiyat farkını işaret ederek Küre’de yumuşaklığına ve sertliğine göre değerlendirilen ürünlerin fiyatlarının 35 TL’den başladığını söyledi. Kadıköy, İstanbul, Bayrampaşa’ya gittikçe fiyatların arttığını belirterek pazarcının kazandığını dile getiren Palacıoğlu, “Buradan biz komisyon gönderiyoruz mesela bunu 35’e sattık oradaki 50 liraya satar pazarcı da artık üzerine ne varsa. Pazarcılar kazanıyor” dedi.

Köy Muhtarı Eyüp Seylan, Türkiye’de kirazın ilk önce İzmir Kemalpaşa’da çıktığını belirterek yaklaşık bir hafta sonra köylerinde toplanmaya başladığını söyledi. Türkiye’de en erken çıkan 2 kirazın bu bölgede olduğuna değinen üretici Seylan, bölgenin mikroklima iklimine sahip olduğunu aktardı. Bölgede yaklaşık 3000 dekarlık alanda Kiraz üretimi yapıldığını vurgulayan Seylan, ortalama 500-600 ton Rekolte beklentisi olduğunu vurguladı.

Exit mobile version