Her pazar trafiğe kapatılan sokaklar sadece çocuklar için açılıyor: Toplumsal kutuplaşmaya inat, Şişli’de dayanışma güçleniyor

Her pazar trafiğe kapatılan sokaklar sadece çocuklar için açılıyor: Toplumsal kutuplaşmaya inat, Şişli’de dayanışma güçleniyor

Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan’ın imza projelerinden biri olan ‘Bizim Sokak’ projesi kapsamında her hafta pazar günü 12 saatliğine trafiğe kapatılan ve araçtan arındırılan 5 farklı sokakta çocuklara yönelik etkinlikler düzenleniyor.Nüfusu yoğun, açık alanları kısıtlı olduğu bir ilçe olan Şişli’de bazı mahallelerinde çocuk parkı, bazı mahallelerindeyse yeşil alan neredeyse yok denecek kadar az.Her hafta bir araya gelen aileler, bu etkinlikler sayesinde birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı buluyor ve mahalle kültürü yeniden canlanıyor. Şişli’nin yoğun kent yaşamında nefes aldıran bu proje, şehirdeki yeşil alan eksikliğine de kısmen bir çözüm sunarak, çocukların fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunuyor.Bizim Sokak projesi, göçmen çocukların da sosyalleşme süreçlerine olumlu bir katkı sağlıyor.Bu hafta Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nden kapatılan bir sokakta zaman geçirdik. Etkinliğe katılan anne ve çocuklarla konuştuk. Bizim Sokak etkinliklerine çocuklarıyla birlikte Şişli İlçesi’nin dışından gelen anneler de bulunuyor.Trafiğe kapatılan alanlarda sadece çocuklar değil, anneler de sosyalleşme imkanı bulmuş. Görüştüğümüz bir anne: “Sabah oğlumla birlikte belediyenin yüzme havuzuna gittik. Şimdi buraya oynaması için getirdim. Ben Şişli’de yaşamıyorum, Fatih’ten buraya geldik. Her hafta geliyoruz. Çocuklar için hem güvenli bir alan var burada hem de bizler için de sohbet etme, dertleşme fırsatı buluyoruz. Keşke İstanbul’un her mahallesinde böyle birkaç sokak çocuklar için kapatılsa.” diyor.

Oyun alanında arkadaşlarıyla oynayan çocuklar da annelerini doğruluyor. Bu kadar geniş bir alanda rahatça oyun oynama, şarkı dinleme, dans etme fırsatı yakalayan çocuklar, bu tarz etkinliklerin daha fazla yapılmasını talep ediyor.Mahalledeki diğer katılımcılar da aynı görüşte; etkinlikler, hem yerel halkı hem de farklı bölgelerden gelen insanları bir araya getirerek toplumsal bağları güçlendirme potansiyeli taşıyor. Çocukların neşeyle koşturduğu bu sokaklar, sadece oyun alanı değil, aynı zamanda dayanışma ve paylaşımın da merkezi haline gelmiş.Aileler için oturma alanları sağlanan etkinlikte; çocuklara sağlıklı yiyecek ve içecek ikram ediliyor.

Bizim Sokak etkinliğinde çocuklara görevli kreş öğretmenleri, pedagog ve Şişli Belediyesi’ne bağlı gönüllü eğitmenler eşlik ediyor.

Şişli Belediye Başkanı Emrah Şahan, yıldız projesi ile ilgili ANKARAGÜNDEM’a konuştu. Böyle bir projeyi neden hayata geçirdiklerine dair açıklamalarda bulundu.

Şahan, “Bilimsel bir program eşliğinde, yurtdışındaki örneklerine benzer bir yaklaşımla çocuklarımızla buluşuyoruz” dedi.

Şişli İlçesi’nde yaşayan çocukların AVM’lere, kreşlere sıkıştığını anlatan Şahan, şöyle konuştu:

“Şişli’nin çocukları, evlerin salonlarına, kreşlerin oyun alanlarına, AVM’lere sıkışmış durumda. ‘Bizim Sokak’ tam olarak bunun önüne geçmek üzere hayata geçirildi.3-6 yaş arası “sosyal eşitlenme” dönemi olarak bilinir. Çocuklarımızın bu dönemi dört duvar arasında değil akranları ile bir arada geçirmesi geleceğimiz için çok önemlidir.

Çocukların akranları ile kaynaşması, farklılıklarla bir arada büyümesi, gelir adaletsizliğinin her gün arşa çıktığı neoliberal politikalar karşısında ekonomik kutuplaşmanın aksine yan yana gelmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin yaratılması bugünün ve yarının Türkiyesi için olmazsa olmazdır.

Geride bıraktığımız 5 ayda 30 bine yakın Şişlili çocuğumuz bu projeden faydalandı. Sadece çocuklar değil; insanlar da komşularını tanıma fırsatı buldu. Öyle güzel hikayeler ortaya çıktı ki… Yaş almış bir teyzemiz, bir avuç şekeri sokağa atarken, başka bir yurttaşımız evde yaptığı Türk kahvesini komşularına ikram etti. ‘Bizim Sokak’la ilgili yaptığımız memnuniyet çalışmasında oran yüzde 90’ın üzerinde.”

Exit mobile version