Aşağıdereköy Mahallesi’nde yaklaşık 200 adet kovanda arıcılık yaparak geçimini sağlayan Uyar, kovandan çıkan yeşil balı gördüğünde şaşkına döndüğünü söyledi. Yeşil balın nasıl oluştuğunu anlamak için numune alındığını ifade eden Uyar, incelemesi için bal numunesi Üniversitesine götürdüğünü söyledi.
Sakarya’dan önce Artvin’in Arduç ilçesinde de böyle bir durumla karşı karşıya kalan üretici balı rekor fiyatı sattı. Yeşil bal Artvin’de keşfedildiğinde kilosu 20.000 TL’den alıcı buluyordu. Uyar, “Artvin’de üretilen bal biraz daha opak, bizimkisi ise çok parlak yeşil renkte. Bu balın değerli olup olmadığını ancak incelemelerden sonra anlayabileceğiz.” dedi.
Bildiğimiz sarı balın aksine yemyeşil bir bal ortaya çıkınca herkes konuyu araştırmak için kolları sıvadı. Balın renginin yeşil olmasının sebebi hakkında çeşitli teoriler sunulurken Uyar, Yeni Zelanda ve Endonezya’da benzer yeşil bal örneklerinin görüldüğünü söyledi. Bu rengin yüksek sıcaklıklarda ağaçların nemle birlikte salgıladığı bir pigmentten kaynaklandığını ifade eden Uyar, Almanya papatyası gibi bazı bitkilerin de bu yeşil pigmenti taşıdığını söyledi.
Görüntüsünün yanı sıra tadı hakkında da bilgi veren Uyar, “Bu yeşil balı yediğinizde çocukluğunuza gidiyorsunuz, bir şekerleme tadı var gibi ama sonra boğazı biraz yakıyor. Bu balda tamamen bir gizem var,” sözlerini dile getirdi.