HURSAD, TÜRSAB ve Diyanet arasında neler oluyor? 100 bin vizesiz hacı iddiası

HURSAD, TÜRSAB ve Diyanet arasında neler oluyor? 100 bin vizesiz hacı iddiası

Sayıştay, 2014 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı hac hizmetlerini denetlemiyor. ANKARAGÜNDEM, Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen Meclise sunduğu soru önergesiyle Hac hizmetlerinin denetimsizliğini gündeme taşıdığını ‘Hac Parası Denetim Dışı’ başlığıyla manşete taşıdı. Diyanetin hac konusunda akıllara takılan sorulara cevap vermemesi dikkat çekti. Ardından tartışma konusu olan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Kelime-i Tevhid çekerken karıştırmasına dair eleştirilere cevap verildi. ANKARAGÜNDEM’a konuşan Mehmet Emin Ekmen, “Diyanet, Kelime-i Tevhid’in eksik okunmasıyla ilgili sorular için dahi açıklama yaparken, beş aydır ısrarla hac hicemetlerinin denetimi için sorduğumuz soruları yanıtsız bırakıyor. Çünkü konuşulmasını istemiyorlar. Diyanet’ten gelecek bir cevap konuyu konuşulur kılar” dedi.

‘Hac parası’ denetim dışı

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şeffaflığını bozan bir diğer konu ise acentelerin ‘kurasız hacı ilanları’ açarak binlerce kişiyi hacca götürmesi. Yetkililer ise vatandaşların acenteler tarafından kandırılarak vizesiz bir şekilde hacca gitmesini engellemek yerine, vizesiz hacıları Suud yönetimine şikayet etti. Kurasız hac, hacıların ticari ya da turistik vizeyle Suudi Arabistan’a götürülmesi anlamına geliyor. Bir iddiaya göre Türkiye’den bu yıl hac vizesi olmadan hacca giden kişi sayısının 100 bin civarında olduğu söyleyen Ekmen, “Diyanetin belirlediği yüksek hac fiyatlarını ödeyemeyen hacı adayları, kurasız ve hac vizesiz bir şekilde vatandaşları hacca götürme vaadinde bulunan acentelere inanıyor.”

– Kura çekimi tarihinden itibaren hac vizesi dışında hacca gitmenin zorlukları hususunda gerek cuma vakti gerek diğer vaaz ve hutbeler aracılığıyla vatandaşlar sıklıkla uyarılmış mıdır? 2025 yılı için bu bağlamda hangi tedbirler alınmaktadır?

Suud Yönetimi her yıl Türkiye’ye 85 bin kişilik hac kontenjanı veriyor. Bu kontenjanın yüzde 60’ı diyanete yüzde 40’ı acentelere veriliyor. Acenteler içerisinde de yüzdelik Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) aracılığıyla pay ediliyor. Acenteleri denetimi için TÜRSAB yetkiliyken Bakanlararası Hac Kurulu hac organizasyonları için başka bir derneğe yani Hac Umre Seyahat Acenteleri Derneği’ne (HURSAD) yüksek meblada teminat ve ilave avantajlar veriliyor. Milletvekili Emin Ekmen, meclise sunduğu soru önergesinde acentelerin bağlantıları ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın onları denetlenmesiyle ilgi soru işaretlerine yanıt arıyor.

– HURSAD’ın Cumhurbaşkanlığı kararlarına aykırı bir şekilde yetkilendirilmesinin sebebi nedir? TÜRSAB ve HURSAD arasındaki uyuşmazlıklar acenteler üzerinde ne tür etkiler yaratmaktadır?

– Türlü vaatler ve yanlış beyanlarla hac kurasında isimleri çıkmayan vatandaşlara yönelik açık ilanlarla ve yüksek fiyatlarla müşteri toplayan bu acentelere karşı bir denetim faaliyeti yürütülmekte midir? Bu acenteler arasında TÜRSAB üyesi olanlar hakkında mesleki denetim ve yaptırımlar ayrıca uygulanmakta mıdır?

Exit mobile version