İdlib’de Esed Rejiminin Saldırısı: 2 Sivil Yaralandı

İdlib’de Esed Rejiminin Saldırısı: 2 Sivil Yaralandı

Suriye’deki Beşşar Esed yönetimi, İdlib ilinde bulunan Suriye Relief insani yardım derneğine ait depoya yönelik bir saldırı düzenledi. Olayda, karadan karaya atış yapılan silahlar kullanıldı ve sonuç olarak 2 sivil yaralandı.

Serakib ilçesi çevresinde konuşlanan Esed rejimi ve İran destekli yabancı grupların gerçekleştirdiği bu saldırıyla ilgili olarak, Sivil Savunma ekipleri (Beyaz Baretliler) tarafından edinilen bilgilere göre, yaralanan 2 sivil, acil olarak çevredeki bir hastaneye sevk edildi.

Türkiye, Rusya ve İran, 2017 yılında düzenlenen Astana görüşmelerinde Suriye’nin yönetim kontrolü altında olmayan alanlarında 4 “gerginliği azaltma bölgesi” oluşturma kararı almıştı. Ancak bu kararın ardından, Şam yönetimi, İran destekli gruplar ve Rusya saldırılarına ara vermeden devam etti ve bu süreçte 4 bölgeden 3’ünü ele geçirerek İdlib’e yöneldi.

Türkiye, Eylül 2018’de Rusya ile yapılan ek bir mutabakatla ateşkesi güçlendirmeye çalıştı. Ancak Mayıs 2019’dan itibaren saldırılar tekrar artış gösterdi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020’de vardığı mutabakat sonrasında ateşkes büyük ölçüde sürdürülse de, 2017-2020 yılları arasında saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

Exit mobile version