İkizdere’de taş ocağı ruhsat iptali için bilirkişi keşfi yapıldı

İkizdere’de taş ocağı ruhsat iptali için bilirkişi keşfi yapıldı

Davacı vatandaşlardan Kemal Baş, “Bugün yine bilirkişi yapılacak ve böyle güzel bir doğa arkamızda diyemiyoruz çünkü sürekli yanlış projelerle, sürekli rant uğruna doğanın kendi yapısallığını, kendi dengesini bozacak her hareket işte doğamıza da böyle zararlar veriyor ve geri dönülemez zararlar oluyor bunlar. Bunlar onun için insanlığa ne kadar zarar verdiğini daha sonra bunları yaşayacağız, hele burada yaşayanlar onları bir bir görmüş oluyorlar” dedi.

Çevre Komisyonu Başkanı Osman Baş, şöyle konuştu:

“Biz 3 yıl önce burada yapılan projen hatalı ve problemli olduğunu haykırmıştık. Hukuksal olarak meşru mücadele yollarını deneyerek ve bu konuda ciddi çaba sarf ederek bu noktaya geldik ve bu noktada yaklaşık bir ay önce, Rize Mahkemesi bizim yaptığımız itirazları ve bilirkişinin raporunu esas alarak buradaki çevre etki değerlendirmesi yapılması yönündeki veya yapılmaması yönündeki kararı iptal etti. Dolayısıyla burada hatalı olarak yapılan bütün çalışmaların gerçekten bilimsel değerlere ekolojik sistemin bozulmaması yönündeki çalışmalara denk düşmediğini kanıtlamış oldu. Burada gerçekten bir utanç abidesi duruyor ve bu utanç abidesi bir milyon yılda oluşan bu orman ve bu vadinin ne hale getirdiğini hep birlikte göreceğiz.”

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı da şunları kaydetti:

“Bu dava 2021 yılında başladı. 2021 yılından beri bu bölgenin insanları, doğaseverler, çevreciler davanın takipçisiydi. Günün sonunda 2024 yılında gelinen noktada Danıştay eliyle davada bir yargı kararı çıktı ve artık bu taş ocağının bu yargı kararına göre hiçbir biçimde çalışmaması gerekiyor. Yapılması gereken şey bu mahvettikleri doğayı, söz verdikleri rehabilitasyon projesini yaparak doğanın kullanımını yeniden bu vatandaşa açmak, Bakanlığın veya bu şirketlerin görevidir. Şimdi biz bu alınan kararlar ile bunun yerine getirilip, getirilmeyeceğini günlerce takip edeceğiz ve burası eski haline gelemese bile doğaya yeniden kazandırılması, rehabilitasyon projesinin yapılması için emek ve çaba sarf edeceğiz, büyük bir zarar görmüştür İkizdere halkı buradan, elbette bunun hem maddi hem manevi, ayrıca tazminatları da olur. Türkiye’de İkizderelilerin ve Türkiye’deki bütün taş ocaklarında yapılan hukuksuzca uygulamaların takipçisi olmaya devam edeceğimizi İkizdere halkının yanında olduğumuzu buradan bir kez daha kamuoyuna duyurmuş olalım.”

Avukat Yakup Okumuşoğlu, şunları söyledi:

Exit mobile version