Devlet desteği olarak üretim yapan vatandaşların sayısı her geçen gün artış gösteriyor. AA’dan alınan bilgiler doğrultusunda Kozan ilçesine bağlı kırsaldaki Bucak Mahallesi’nde mantar üretimi yapan 31 yaşındaki Soylu, liseden mezun olması ile birlikte Kırıkkale Üniversitesi Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı’na kaydını yaptırdı. 2013 yılında mezun olan Soylu, evinin bahçesinde kültür mantarı üretmeye başladı.
İlk yıllarda istediği verime ulaşamayan Soylu, üretime ara vermeden birkaç yıl boyunca Antalya’da mantar seralarında çalışmaya başladı.
Mantar yetiştiriciliğinde tecrübe kazanan Soylu, 2018’de yeniden memleketine dönerek üretim yapmaya başladı. Kültür mantarında yılda yaklaşık 1 ton ürün almayı Başaran Soylu, kapasitesini arttırmak için 2022 yılında Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla Uzman Eller Projesi’ne başvuruda bulundu.
Hibe desteği aldıktan sonra 2 ton kapasiteli istiridye mantarı sarısını Kuran Soylu, sosyal medyada kurduğu Uzman Eller Projesi’nden yararlanabilmek için amacıyla hazırladığı projenin kabul edildiğini belirtti. Soylu, “Bakanlıktan genç girişimciler için bu tür projelerin devam etmesini bekliyoruz. Önümüzdeki dönemler için kapasite artırımımız devam edecek. Kültür mantarına başladığımız dönemde üretim 1 tondu, onu 2 tona çıkardık. İstiridye mantarında da 3 tonu hedefleyerek kapasitemizi artıracağız.” dedi. Kültür mantarının kilogramını 90 TL’den satan Soylu istiridye mantarının çeşidinin ise 120 TL’den satıldığını söyledi.
Sağlık açısından son derece yararlı bir mantar türü olarak karşımıza çıkan istiridye mantarı, içerde yüksek miktardaki protein, lif ve vitamin ve mineral sayesinde vücut için oldukça iyi faydalı ürünler arasında görülüyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan ve antioksidan özellikleri sayesinde hücreleri koruyan istiridye mantarı, Sindirim sistemini düzenlerken kolesterol seviyesini de dengelemektedir.