İlkbahar ve yaz yetmedi, şimdi de sonbahar kavuracak! Türkiye haritası kıpkırmızı: Son tahminler şaşırttı

İlkbahar ve yaz yetmedi, şimdi de sonbahar kavuracak! Türkiye haritası kıpkırmızı: Son tahminler şaşırttı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol ECMWF sezonluk tahminleri kapsamında paylaştığı haritalar ile sonbahar aylarına dair uyardı.

ECBWF tarafından sonbahar aylarına ilişkin paylaşılan ve sıcaklık tahminlerini gösteren haritayı değerlendiren Prof. Dr. Barış Önol, “Kırmızı gezegen serisine son hızla devam ediyoruz. Bahar, yaz derken şimdi de sonbahar aylarının öngörüleri çok sıcak bir döneme işaret ediyor. Hem de Pasifik’te El Nino bitmiş, La Nina başlamışken. 1 Ekim’de başlayacak ‘su yılı’ için de bu sıcaklık tahminleri önemli. El Nino nisan ayında bitti ve yazın La Nina’ya geçtik. 11 yıllık güneş döngüsünden genel radyasyon pik dönemde yüzde 0,1 kadar artar, onun etkisi de yaklaşık +0.2 santigrat derece” ifadelerine yer verdi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ECMWF’nin tahminlerine göre uzun vadeli mevsimlik tahmin verileri kapsamında ise Eylül’da Türkiye’de sıcaklıklar iç ve güneybatıda mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde, diğer bölgelerde de mevsim normallerinin 0,5-1 derece üzerinde seyredecek. Yağışın ise yurt genelinde mevsim normallerinde seyretmesi bekleniyor.

Ekim ayında hava sıcaklıkları batı ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde, diğer bölgelerde de mevsim normallerinin 0,5-1 derece üzerinde seyredecek. Yağışların yurt genelinde mevsim normalleri civarında olması bekleniyor.

Kasım ayı tahminlerine bakıldığında ise, hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyredecek. Yağışın yurt genelinde mevsim normalleri civarında olması öngörülüyor.

Exit mobile version