İmamoğlu, açıklamalarında, “İBB Başkanı olarak, bu süreçle ilgili stratejik yaklaşımımızı 5 başlıkta özetlemek ve vatandaşlarıma söz vermek istiyorum: Bu süreçte, tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına asla izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. İmamoğlu, kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını geliştireceklerini vurguladı.
İmamoğlu, mevcut yasaların eksik uygulandığını ve denetim yapılmadığını belirterek, “Zaten 5199 sayılı yasanın hükümleri eksik uygulanmış, denetim yapılmamış, merkezi idare tarafından kanunun uygulanmasına yeterli kaynak sağlanmamıştı.” dedi. Bu eksikliklerin sokak hayvanlarının korunmasında ciddi problemlere yol açtığını ifade etti.
İmamoğlu, Türkiye’de 4 milyon civarında sahipsiz köpek bulunduğunu belirterek, “Ülkemizde son 20 yılda, yerel yönetimler tarafından, toplam 322 bakımevi inşa edilmiştir.” dedi. Ancak mevcut bakımevlerinin kapasitesinin yetersiz olduğunu vurguladı.
Yeni yasada barındırma süresinin belirsiz olduğunu ifade eden İmamoğlu, “Yeni yasa ile ‘yakala-aşıla-kısırlaştır-sahiplendirilinceye kadar barındır’ olarak belirlenmiştir.” dedi. Ancak bu sürenin sonunda ne olacağına dair açık bir hüküm bulunmadığını belirtti.
İmamoğlu, bu sorunların çözümünde toplumsal dayanışma ve yardımlaşma kampanyalarıyla sokak hayvanları için sürdürülebilir çözümler geliştireceklerini ve bu yasanın hukuken, ahlaken, vicdanen uygulanabilir bir versiyonunu hazırlamak için uzmanlarla, meslek örgütleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacaklarını ifade etti. “Bu yapacağımız çalışma ve bu ortaklaşa üreteceğimiz, birlikte bu sorunu çözme yolculuğunun da tam da bu ayrışmayı da ortadan kaldıracağına yürekten inanıyorum.” dedi.
İmamoğlu, yerel yönetimlerin bütçe oluşturma sürecinin zorluklarına değinerek, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik krizde, bu sürede böyle bir bütçeyi yerel yönetimlerin oluşturması imkansızdır” ifadelerini kullandı. Hayvan bakımevleri için gereken finansmanın yüksekliğine dikkat çekti.