İngiltere’den İsrail’e Silah İhracatında Ambargo Açıklaması

İngiltere’nin Savunma Bakanı John Healey, ülkesinin İsrail’e gerçekleştirdiği 350 silah ihracat lisansından 30’unu askıya alma kararının, bu ülkenin güvenliği üzerinde “önemli etkisi olmayacağını” ifade etti. Healey, bu açıklamayı çeşitli medya kanallarında yaptığı programlarda dile getirdi.

Times Radio’ya yaptığı açıklamada Healey, bu askıya alma kararının İsrail’in güvenliğini etkilemeyeceğini vurguladı. Ayrıca, kararından önce İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de görüştüğünü belirtti. Healey, “Yasalara uyma zorunluluğumuz var, ama bu İsrail’in kendini savunma hakkını destekleme konusundaki kararlılığımızı etkilemez,” dedi.

Healey, BBC Radio’da katıldığı programda, F-35 jetlerinin bileşenlerinin neden askıya alınmadığına dair sorulara yanıt vererek, bu konuda “kasıtlı ayrımın” olduğunu belirtti. İngiltere’nin bu jetler için kritik bileşenler ürettiğini ve bu bileşenlerin hangi jetlere gideceğini ayırt etmenin zor olduğunu belirtti.

Sky News’teki bir programda Healey, İngiltere’nin hukukun üstünlüğüne karşı sorumluluğunu ve silah ihracat lisanslarını gözden geçirme konusundaki yasal yükümlülüğünü hatırlattı. 30 askeri bileşenin “uluslararası insancıl hukukun ciddi şekilde ihlaline yol açabileceğine dair açık bir risk” bulunduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkelerinin bazı silah satışlarını askıya alacağını belirtmişti. Lammy, 350 lisansın yaklaşık 30’unun askıya alınacağını ve bunun gibi durumlardaki lisansların gözden geçirilmesinin yasal bir görev olduğunu söyledi.

Exit mobile version