Bakan Bolat, dünyada ve Türkiye’de son yıllarda istikrarlı şekilde büyüyen e-ticaretin, koronavirüs salgınının etkisiyle rekor seviyelere ulaştığını söyledi.
İnternet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, lojistik ve finansal hizmetlerde yaşanan iyileştirme ve gelişmelerin etkisiyle e-ticaretin dünya ticaretinden aldığı payda her geçen yıl önemli artışlar görüldüğüne dikkati çeken Bakan Bolat, geçen yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolar olduğunu kaydetti.
Bakan Bolat, “Bu hacmin 2024’te 6,3 trilyon doları ve 2027’ye kadar 8 trilyon doları aşacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ise e-ticaret hacmi geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaştı; bu yıl 3,4 trilyon lira olması öngörülüyor” dedi.
Kurallara aykırı hareket eden firmalara gerekli cezaların verileceğini vurgulayan Bakan Bolat, “e-Ticaret sektöründe çok sayıda kampanyanın bir araya geldiği kasım ayında vatandaşlarımızın dolandırılmaması için e-ticaret siteleri tarafından yapılan indirimleri mercek altına alacağız. Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız, vakit kaybetmeden Bakanlığımızın https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi internet adresi üzerinden şikayetlerini bildirirlerse gereği hemen yapılacaktır” diye konuştu.
Bakan Bolat, yurttaşların da internet sitelerinden alışveriş yaparken dikkat etmesini isteyerek, özellikle sitenin domain adresinin eşleşip eşleşmediğine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
Bakan Bolat, şunları kaydetti:
“Kampanya ve indirimler konusunda dikkatli olunmalı. Gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceğine dikkat edilmesi gerekir. e-Ticaret hayatı kolaylaştıran bir yöntem olsa da bazı riskleri beraberinde getiriyor.
e-Ticaret yaparken olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde öncelikle ürünün satın alındığı e-ticaret pazar yeri veya e-ticaret sitesiyle iletişime geçilmesi, herhangi bir çözüm bulunamaması halinde ise tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemelerine başvurulması gerekiyor.