İsrail Ordusu, Ultra-Ortodoks Yahudileri Askerlik İçin İkna Edemedi

İsrail Ordusu, Ultra-Ortodoks Yahudileri Askerlik İçin İkna Edemedi

İsrail’de yönetim, askerlik şubesine başvurmaları için Ultra-Ortodoks Yahudililere (Harediler) celp göndermesine rağmen, bu kişileri ikna etme konusunda başarısız oldu.

İsrail resmi televizyonu KAN’da yer alan habere göre, askerlik şubesine başvuruları için davet edilen 1000 Harediden yalnızca 30’u müracaat etti. Bu durumu etkileyen önemli bir etkenin de Haredilerden oluşan büyük bir grubun, Tel Aviv’in doğusundaki Tel Hashomer askerlik şubesi önünde karşıt bir gösteri yapması olduğu belirtildi.

Tel Aviv yakınlarındaki Tel Hashomer askerlik şubesi önünde düzenlenen protestoya yüzlerce Ultra-Ortodoks Yahudi katıldı. İsrail polisi, askerlik hizmetini reddeden Haredilerden üç kişiyi gözaltına aldı.

Harediler, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturmaktadır. Çoğunluğu, dini sebeplerle askerlik yapmak istemeyen bu gruptan, Batı Kudüs’teki Meaşerim Mahallesi ve Bney Brak kentinde yaşamaktadır.

İsrail’de 1 Kasım 2022 seçimlerini kazanarak hükümeti kuran Likud lideri Binyamin Netanyahu’nun koalisyonunda, aşırı sağcı partilerin yanı sıra Haredi partiler olan Ultra Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği bulunmaktadır. Laik Yahudilerle birçok konuda anlaşmazlık yaşayan Harediler, orduda dinî inançlarına uygun bir şekilde yaşayamama gerekçesiyle askerlikten kaçınmaktadır.

Exit mobile version