İsrail’in silah tedarikçisi İstanbul fuarında boy gösteriyor: “Devlet destekli skandal”

İsrail’in silah tedarikçisi İstanbul fuarında boy gösteriyor: “Devlet destekli skandal”

7 Ekim 2023’te Gazze’ye yönelik başlatılan saldırılarda İsrail ordusu, bir yılı aşkın sürede 42 binden fazla sivili öldürdü. Türkiye, bu süreç boyunca saldırıları kınasa da Tel Aviv ile ticaretini kesmedi. Özellikle saldırıların en yoğun olduğu ilk 6 ayda Türkiye-İsrail ticaretinin aksamaması dikkat çekti. Ancak, 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Türkiye, 54 ürünün İsrail’e satışını yasaklayarak tavrını sertleştirdi. Bu yasakların ardından Ankara’nın Netanyahu hükümetine karşı söylemi de keskinleşti; iktidar mensupları İsrail’i kürsülerden “soykırımcı” ve “katliamcı” ifadeleriyle eleştirdi.

Skandalın son perdesi ise, Türkiye’de düzenlenen Saha Expo fuarında ortaya çıktı. İsrail ordusunun silah tedarikçilerinden biri olan BAE Systems, İstanbul’da Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen bu fuarda silahlarını sergiledi. Gazze’deki sivil ölümlerindeki rolü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde protesto edilen ve kısıtlamalarla karşılaşan BAE Systems’in Türkiye’de devlet destekli bir etkinliğe katılması, özellikle sosyal medya üzerinden büyük tepki topladı.

Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya paylaşımında fuara katılan BAE Systems’in İsrail ordusuna yaptığı silah satışını eleştirerek, bu durumu “devlet destekli bir skandal” olarak nitelendirdi. Cihan, BAE Systems’in Gazze’de çocukları öldüren silahları sergilemesine izin verilmesini sert bir dille eleştirirken, paylaşımlarında Sabah Gazetesi ve Anadolu Ajansı’nın İngiliz savunma devine karşı Londra’da yapılan protestolarla ilgili haberlerin görsellerine de yer verdi.

Exit mobile version