İstanbul’da bir okulda uyuz salgını başladı… Okullardaki hijyene tasarruf kesintisi

İstanbul’da bir okulda uyuz salgını başladı… Okullardaki hijyene tasarruf kesintisi

İŞKUR’un “İş Gücü Uyum Programı” (İUP) kapsamında ilk iş birliği Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yapıldı. MEB daha önce yine İŞKUR’un “Toplum Yararına Programlar” (TYP) uygulaması ile temizlik ve güvenlik personeli istihdam ediyordu. İUP ile görevlendirilen personel ilk ay haftada 5 gün, daha sonra haftada 3 gün çalışacak. Günlük 566,73 lira “cep harçlığı” alan personeller programa en fazla 140 fiili gün devam edebilecek ve yalnızca genel sağlık sigortasından faydalanacak. Bu da demek oluyor ki ilgili personelin çalışma süresi emekliliğe yansıtılmayacak.

İşsizliğin önüne geçmek için uygulandığı belirtilen İUP, güvencesiz çalışma koşulları ve kısıtlı maddi getirisiyle daha çok hükümetin tasarruf tedbirlerini akla getiriyor. MEB bu yıl 81 ilde 120 bin İUP personeli alacağını duyurdu ancak Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “İş güvencesinden yoksun, adil ve yeterli gelir getirmeyen, sosyal güvencesiz bir çalışma biçimi olması nedeniyle” İUP’nin rağbet görmediğini, bunun sonucunda bazı okullarda ilk hafta sınıf temizliğini idarecilerin yaptığını söyledi.

Birçok sendika okullardaki hijyen sorunu ve personel eksikliği nedeniyle MEB’e çağrı yapıyor. “Çok ciddi bir yardımcı personel eksiğimiz var.” diyen Türk Eğitim Sen, “Söz konusu personele aylık ortalama 8 bin lira ödeme yapılacak! ‘8 bin liranın üzerinde eksik kalan meblağ okul aile birliği hesaplarından karşılanır’ şeklinde gayriresmi telkin ve talimatlarla yönlendirdiğiniz okul yöneticilerinin ‘veliden para topladığı’ için tepesine çökmeyecek misiniz?” diye sordu.

Devlet okulunda çalışan bir öğretmen, ücret yetersiz bulunduğu için okullarında hâlâ güvenlik personeli istihdam edilemediğini şu sözlerle anlattı:

“Okul yönetimi, ‘Tamam 8 bin lira maaşla gelsin, biz sigortasını da yatıralım, maaşına ek ödeme de yapalım.’ demiş. ‘Siz sigortamızı yatıramazsınız.’ diyerek onu da kabul etmemişler. O yüzden şu an bir güvenlik personelimiz yok.”

Eğitim-Sen, uygulamadaki emek sömürüsüne dikkat çekerek, “Çalışma Bakanı İUP’ye kısa süre içinde 359 bin başvuru olduğunu, başvuranların üçte ikisinin (268 bin kişi) kadın olduğunu açıklamıştır. Hükümet tarafından artan işsizlik oranlarını düşük göstermek ve başta kadın emeği olmak üzere okullarda ucuz iş gücü istihdam etmek üzere hayata geçirilen bu uygulama kelimenin tam anlamıyla modern kölelik anlamına gelmektedir. Başvuranların büyük bölümünün kadın olması, hükümetin uzun zamandır gündeminde olan iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması politikası ile kadın emeğini esnek ve güvencesiz istihdam politikalarının merkezine yerleştirdiğini göstermektedir. Kadınlar açısından kadrolu-güvenceli istihdam olanakları sınırlandırılırken esnek güvencesiz çalışma koşulları ile kadınlar kamusal alan dışına çıkarılmakta, çalışma yaşamı cinsiyetçi bir anlayışla dizayn edilmektedir.” açıklamasını yaptı.

OKUL İDARESİ ÇAREYİ VELİLERDE BULDU

Ataşehir 100. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi, okulda temizlik personeli olmadığı gerekçesiyle velilerden dönem başına 500 lira yardım talep etti. “Çözümsüz kaldık.” diyen okul idaresi velilere gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verdi:

Exit mobile version