İstanbullu nereye gitsin

İstanbullu nereye gitsin

Türkiye Varlık Fonu tarafından kurulan İstanbul Finans Merkezi’nin maliyeti 65 milyar TL. İFM’ye Merkez Bankası ile birlikte Ziraat, Vakıf, Halk Bank ile SPK ve BDDK’nın merkezinin de taşınması öngörülüyor.

Gölcük depreminin üzerinden çeyrek asır geçti. Ancak aradan geçen sürede alınmayan tedbirler hâlâ en sıcak gündem başlığı olmaya devam ediyor. Kapıda bekleyen tehlikeye karşı finans kurumlarının aldığı tedbir ise dikkat çekti. İstanbul Finans Merkezi’ne taşınma işlemini sürdüren Merkez Bankası’nın, ani bir kararla İstanbul’a getirdiği kritik personelini deprem tedbirleri kapsamında Ankara’ya geri çağırdığı belirtildi. Böylece MB’nin önemli birimlerinden belli sayıda çalışan, olası bir İstanbul depreminde Başkent’te devreye girecek.

MB’nin kararına ilişkin doğrulama veya yalanlama yapılmazken benzer bir adımı özel bankaların da attığı belirtildi. Bloomberg ajansının ilgili taraflarla görüşerek yaptığı habere göre, Denizbank, Garanti BBVA, QNB Finansbank, TSKB gibi devler depreme dayanıklı bina ve operasyonların aksamadan sürmesi için Ankara’da yedek ekip ile merkez kurma arayışına başladı. Bankaların olası bir felakete karşı hazırlığına ilişkin olarak sosyal medyada ‘Türkiye’nin en büyük kentinde yıkım olursa 16 milyon nereye gidecek’ sorusu yöneltildi.

Tehlike kapıdayken İstanbullu ne yapacak. Gölcük depreminin üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da deprem tedirginliği devam ediyor. İstanbul’da milyonlarca insan yenilenmeyi bekleyen binalarda yaşamayı sürdürürken, olası bir felaket yaşanacak manevi yıkımın yanı sıra ülke ekonomisi için de bir darbe anlamına geliyor. Merkez Bankası deprem riskine karşı Ankara’dan İstanbul’a gelen kritik personeli tekrar Ankara’ya götürme kararı aldı.

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde 17 Nisan 2023’te açılan İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında, Ankara’dan İstanbul’a taşınma işlemleri kademe kademe gerçekleşen Merkez Bankası, deprem tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İstanbul Finans Merkezi’ne taşınma kararının alınmasından sonra muhalefetin eleştirileri arasında yer alan deprem riski nedeniyle bankanın bir bölümü yeniden Ankara’ya taşınıyor. Ekonomim’in haberine göre, Merkez Bankası çok yakın zamanda İstanbul’a gitmiş kritik personelinin bir bölümünü yeniden Ankara’da görevlendirme kararı aldı. Merkez Bankası’nın önemli birimlerinden belli sayıda çalışan olası bir deprem riski karşısında Ankara’dan hemen devreye girecek. Böylelikle Merkez Bankası’nın işlevinin kesintisiz devam etmesi planlanıyor. Fon yönetimi ve Merkez Bankası gözetimindeki piyasaların, uluslararası işlemlerin hiç kesintiye uğramaması bekleniyor. Olası bir deprem felaketinde belli sayıda yetkili çalışan işlemlerin sürmesini sağlayacak. 30 Haziran 1930 tarihinde Ankara’da kurulan TCMB’nin Ulus’taki birkaç kez yenilenmiş eski ve yeni binaları da bu durumda varlığını sürdürecek.
TÜM SEKTÖRLERDE TEDBİR ALINMALI: Merkez Bankası’nın yanı sıra Denizbank, Garanti BBVA, QNB Finansbank gibi dev kuruluşların, depreme dayanıklı bina ve Ankara’da operasyonların aksamadan sürmesi için yedek ekip kurma arayışında olduğunu öne sürülüyor. Ancak uzmanlara göre deprem riskine karşı hazırlıklar sadece bankalarla sınırlı kalmamalı. İstanbul’un sanayi üretimi açısından kritik bir rolü var. Türkiye nüfusunun yüzde 18’inden fazlasının yaşadığı, gayrisafi yurt içi hasıladan yüzde 30,4 pay alan İstanbul’da tüm sektörlerin depreme yönelik tedbirler konusunda daha fazla adım atması gerekiyor. İstanbul’daki sanayi tesislerinin yüzde 80’i 1999 öncesi yapıldığı için modern deprem yönetmeliklerine uygun değil ve büyük risk oluşturuyor. Sigorta sektörü uzmanlarının hesaplamalarına göre, İstanbul’da olası bir büyük depremde ekonomiye 300 milyar dolarlık bir zarar gelebileceği ifade ediliyor.

Exit mobile version