İstanbul’un Sembollerinden Haydarpaşa Geri Dönüyor

İstanbul’un Sembollerinden Haydarpaşa Geri Dönüyor

Haydarpaşa Garı ve Arkeoloji Alanı’nda incelemelerde bulunan Uraloğlu, burada yaptığı açıklamada, İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden olan ecdat mirası Haydarpaşa Garı’ndaki restorasyon çalışmalarını ve tasarım konseptiyle Türkiye ve dünyada bir ilk olacak “Arkeolojik ve Endüstriyel Miras Parkı Projesi”ndeki son çalışmaları incelediklerini söyledi.

Haydarpaşa Garı’nın Sultan 2. Abdülhamid’in emriyle 116 yıl önce açıldığını anımsatan Uraloğlu, garın o günden itibaren İstanbul’un ve Türkiye’nin en muhteşem sembol yapılarından biri haline dönüştüğünü kaydetti.

Uraloğlu, 28 Kasım 2010’da çıkan yangın nedeniyle Haydarpaşa Garı’nın çatısının çöktüğünü, dördüncü katının tamamen kullanılmaz hale gelerek büyük zarar gördüğünü hatırlatarak, olay sonrasında Devlet Demiryolu Genel Müdürlüğü eliyle tarihi dokuya zarar vermeden titizlikle yürüttükleri restorasyon çalışmalarına başladıklarını anlattı.

Restorasyon çalışmalarını iki etap halinde sürdürdüklerini dile getiren Uraloğlu, birinci etapta hasarın en çok olduğu tarihi garın çatı restorasyonuna başladıklarını ve 3 yılda aslına uygun olarak tamamladıklarını ifade etti.

Orijinaline uygun olarak yeniledikleri çatı binasında yapılan çalışmalardan bahseden Uraloğlu, kulelerin onarımlarını da gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Uraloğlu, “Şimdi müthiş ve benzersiz mimari formuna uygun restorasyon çalışmaları tamamlanan çatı katı, mekanik ve elektrik tesisatı ardından yükseltilmiş döşemenin de yapılmasıyla yeni görünümüne kavuşmuş olacak.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, zeminde yapılan tespit çalışmaları sonucu zemin iyileştirme çalışmalarını tamamladıklarını ve olası büyük bir depreme yönelik yapısal güçlendirme imalatlarını da gerçekleştirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul için bu gerçekten önemliydi. Tarihi Haydarpaşa Garı’nın simgesi olan ve yangında motoru ve diğer mekanizmaları zarar gören saatin bakımını yaparak orijinal yerine yerleştirdik. Zemin kattaki yolcu bekleme salonunun bezemelerini, vitray camlarını ve çerçevelerini, özgün döşeme duvarlarını, duvar kaplamalarını, altın varaklı aplikleri, ahşap kapı, pencere, panjur işlerini de bitirdik. Dış cephenin onarımı için de hassas bir çalışma yürütüyoruz. Korumaya yönelik konservasyon, yani sanatsal temizlik devam ediyor. Sadece gar binası restorasyonu için özel açılan taş ocağından temin edilen kumtaşı olarak da bilinen Lefketaşı ile taş imalatlarını özgün bir teknikle gerçekleştiriyoruz. Gar binasının Kadıköy deniz, Kadıköy kısa ve Kadıköy kule dış cephe imalatları ve aydınlatma çalışmalarını tamamladık.”

Exit mobile version