Kahverengi kokarca, 2017 yılından bu yana Türkiye’de görülmeye başlanan ve özellikle fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veren bir tür. Bu zararlının biyolojik mücadelesinde kullanılan samuray arıları, Çin menşeli bir parasitoid türü. Bu arılar, kahverengi kokarcanın yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak, zararlının çoğalmasını önleyici bir rol oynuyor.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde entomolog olarak görev yapan Mustafa Kılıç, bu zararlıya karşı yapılan mücadelede biyolojik yöntemlerin tercih edildiğini belirtti. Kılıç, samuray arısının doğada zararlı böceklere karşı etkili bir biyolojik mücadele aracı olduğunu ve bu yolla tarım alanlarında kimyasal kullanımının azaltılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıl Artvin ve Rize’de 20 bin samuray arısının salınmasıyla başlayan bu biyolojik mücadele, bu yıl 150 bin arı ile genişletilecek. Kılıç, salınacak arıların özel olarak yetiştirildiğini ve her birinin doğaya salınmadan önce dikkatlice seçildiğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarcaya karşı yürütülen mücadelede aktif rol oynuyor. Bakanlık, hem biyolojik hem de kimyasal mücadele yöntemlerini destekleyerek, zararlı ile mücadelede çiftçilere rehberlik ediyor. Kılıç, çiftçilerin bu zararlı böceği bahçelerinde gördüklerinde, ilgili kurumlardan yardım alarak gerekli ilaçlamaları yapmaları gerektiğini vurguladı.
Kahverengi kokarcanın 300’den fazla bitki türüne zarar verebilen bir böcek olduğunu belirten Kılıç, bu böceğin özellikle bitki dokularını emerek beslendiğini, ancak insanlar ve hayvanlar üzerinde herhangi bir zararlı etkisi olmadığını sözlerine ekledi.