Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen birçok gıda ürününde sağlığa zararlı maddenin tespit edilmesi iade taleplerini de beraberinde getiriyor. Avrupa Birliği bu tür gıdaları ifşa ettiği RASFF sistemi ile çok konuşulurken yapılan son güncelleme ile birlikte 15 Kasım tarihinde Türkiye’den İsveç’e gönderilen tonlarca ağırlığındaki kuru incirde belirtilen yasal sınırın yaklaşık 3 katı kadar aflatoksin tespit edildiği duyuruldu. Aynı gün sisteme girilen bir diğer birimde ise İtalya Türkiye’den gönderilen kuru incirlerde belirtilen yasal sınırın 10 katından fazla okratoksine bulunduğunu açıkladı. İki ülkede sınır kapısında sakıncalı ürünlerin geçişine izin vermezken yasaklı madde içeren gıdaların imha edildiğine yönelik herhangi bir bildiride yapılmadı.
Son yıllarda sınır kapısından geri döndürülen birçok ürünün Türkiye’de iç pazara yeniden sunulduğu belirtilirken milyonlarca vatandaşta büyük bir huzursuzluk yaşamaya başladı. Hileli gıda, yasaklı madde derken ürünlerin insan sağlığını tehlikeye atacak boyutlara ulaşması büyük bir korku yaratıyor. Gittiğimiz aylarda patlak veren Dubai çikolatası çılgınlığı artış gösterirken çikolataya olan talep nedeniyle yurt dışına da tonlarca antep fıstığı gönderildi. Ürünlerdeki yüksek afla toksin miktarı nedeniyle sınır kapısından reddedilen antep fıstıklarına ne oldu? sorusu da akıllarda yer ediniyor.
Kısa bir süre sonra Antep fıstığı fiyatlarındaki %30 oranındaki düşüş sosyal medyada “Yabancıların kabul etmediği antep fıstıklarını Türkiye’de satıyorlar” yorumlarını beraberinde getirdi. İsveç ve İtalya tarafından reddedilen kuru incirlerin akıbetine yönelik Henüz bir açıklama yapılmadı.