İzmir Körfezi’nde balık ölümleri devam ediyor: ‘Arıtmalar düzgün çalıştırılırsa, körfez bir yıl içinde eski maviliğine kavuşur’

İzmir Körfezi’nde balık ölümleri devam ediyor: ‘Arıtmalar düzgün çalıştırılırsa, körfez bir yıl içinde eski maviliğine kavuşur’

50 günü aşkın süredir devam eden balık ölümleri, uzmanlar tarafından küresel ölçekte bir rekor olarak değerlendiriliyor.

Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu sürecin dünya genelinde benzeri olmayan bir durum olduğunu belirtti. Doğan Yaşar, “Bu bir dünya rekoru. Dünyada birkaç günlüğüne olur veya birkaç haftada süreç normale döner.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezdeki sorunun çözümüne ilişkin önemli noktalar üzerinde durdu. Özellikle körfezdeki atık su arıtma tesislerinin çalıştırılmasının ve bazı bölgelerdeki beton yapıların kırılmasının şart olduğunu ifade eden Yaşar, “Eğer arıtmalar düzgün çalıştırılırsa, körfez bir yıl içinde eski maviliğine kavuşur.” dedi.

Yaşar, yerel yönetimlerin bilimsel önerilere yeterince kulak asmadığını dile getirerek, “Maalesef burada bilime inanılmıyor. Bilim ne diyorsa yapılmalı, ancak bu yapılmıyor. 2002 yılında körfezin siyah hale gelmesiyle başlayan süreçte, arıtmaların devreye girmesi sonucu körfez masmaviye dönmüştü. Aynı şekilde arıtmalar yeniden tam kapasite çalıştırılırsa, benzer bir iyileşme yaşanacaktır” dedi.

50 günün üzerinde balık ölümlerinin yaşandığını aktaran Prof. Dr. Yaşar, “Dünyada böyle bir şey yok. Dünyada genelde göllerde ölümler olur. İnanılmaz bir şey; yani dünyada ben hiç görmedim. Birkaç günlüğüne olur veya birkaç hafta sonra normal geçer” ifadelerine yer verdi.

Doğan Yaşar şöyle devam etti:

“Burada bilime inanmama olayı var maalesef. Belediye bilime inanmıyor. İnanmadığı için de bilimin söylediği şeyleri yapmıyor; yani yapılması gereken olayları yapmıyor. 2002 yılında gördük biz bunu. 2002 yılında bu körfez simsiyahken, arıtmaların çalıştırılmaya başlamasıyla birlikte bir anda masmaviye döndü. 2003 yılında Göztepe’nin bir kısmı da yüzülür hale geldi. Acil eylem planında açıklanan 15 maddeyle ilgisi yok, sadece dediğim iki madde önemli; arıtmalar çalışacak ve o ucu betonlar kırılacak. Başka bir şeye gerek yok.”

Exit mobile version