Kahve ve kakaodan sonra yeni zam dalgası geliyor! Sıcak hava mahsulleri vurdu: Tatlı ve içecek fiyatları fırlayacak

Kahve ve kakaodan sonra yeni zam dalgası geliyor! Sıcak hava mahsulleri vurdu: Tatlı ve içecek fiyatları fırlayacak

Ancak, Ağustos ayının sonlarında Brezilya’dan gelen yangın haberleri, şeker fiyatlarını yeniden yükselişe geçirdi. Brezilya’nın önemli şeker kamışı ekim alanlarında çıkan yangınların etkileri, üretim görünümünü olumsuz yönde etkileyerek fiyat artışlarına neden oldu.

Yangınlar, şeker kamışına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda geçtiğimiz Ekim ayından bu yana süregelen kuraklık, Brezilya’daki ürün verimlerini de düşürdü. Son dönemde çıkan yangınların, yaklaşık 450 bin hektar şeker kamışı alanını etkilediği belirtiliyor. Bu durum, vadeli ham şeker kontratlarının 2008’den bu yana en sert yukarı yönlü hareketlerine tanıklık etmesine yol açtı.

New York’ta en aktif ham şeker futures kontratı, yüzde 3.8 oranında artış gösterdi. Bu hafta, fiyatların neredeyse yüzde 16 oranında kazanç elde etmesi bekleniyor; bu da Ağustos 2008’den bu yana kaydedilen en büyük haftalık artış olacak.

ADM Investor Services kıdemli küresel piyasa analisti Mark Bowman, “Brezilya’nın Orta-Güney üretiminin azalan görünümü en önemli temel faktör oldu. Kuru koşullar ve üretimde düşüş olasılığı bir süredir biliniyordu ancak son raporlar endişeleri hızlandırdı” dedi.

Exit mobile version