İklim krizi dünya üzerinde etkisini sürdürüyor. Yetkililer tarafından kara haber resmi şekilde duyuruldu. Aşırı sıcaklıkların sürmesi halinde bilinmeyen bir döneme girileceğini işaret etti. İşte tüm detaylar…
AB İklim Değişikliği Servisi Copernicus, geçen mart ayının küresel olarak kayıtlara geçen en sıcak mart ayı olduğunu duyurdu. Böylece, Haziran 2023’ten bu yana her ay, kendi döneminin en sıcak ay rekorunu kırarak, küresel ısınmanın hız kesmeden devam ettiğini göstermiş oldu. Mart ayında ortalama sıcaklık 14.14 derece olarak ölçülürken, bu değer sanayi öncesi dönemin (1850-1900) ortalama sıcaklıklarının 1.68 derece üzerinde yer aldı. Sanayi öncesi dönem, insanlığın geniş çapta fosil yakıt kullanmaya başlamadan önceki dönemi ifade ediyor.
Son 12 ayda (Nisan 2023 – Mart 2024) kaydedilen küresel ortalama sıcaklık ise 1991-2020 ortalamasının 0.70 santigrat derece üzerinde olup, bu da kendi rekorunu kırmış durumda. Bu süreklilik gösteren sıcaklık artışları, gezegenimiz için endişe verici bir durumu işaret ediyor ve iklim değişikliğinin beklenenden daha hızlı gerçekleşiyor olabileceğine dair sinyaller veriyor.
El Nino hava olayının, son dönemdeki sıcaklık artışlarının bir kısmından sorumlu olduğu düşünülüyor. El Nino’nun etkisinin azalmasıyla birlikte önümüzdeki aylarda sıcaklıkların geçici olarak düşmesi bekleniyor. Ancak, bazı uzmanlar sıcaklıkların düşmeyeceğinden endişe ediyorlar. NASA Uzay Çalışmaları Goddard Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, eğer yaz sonunda hala Kuzey Atlantik veya başka yerlerde rekor kıran sıcaklıklar yaşanıyorsa, bu durumun bilinmeyen yeni bir döneme girildiğinin göstergesi olacağını belirtiyor.
Bilim insanları, 2023 sonunun neden bu kadar sıcak geçtiğini tam olarak açıklayamıyorlar. Mart ayında sıcaklık rekorunun kırılması beklenirken, El Nino’nun henüz zirve yapmadığı bir dönemde sıcaklıkların rekor kırması beklenmedik bir durum olarak karşımıza çıkıyor.