Karadeniz Teknik Üniversitesi Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Gübre Üretecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi Organik Atıklardan Yılda 6,5 Ton Gübre Üretecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kampüsündeki yemekhanelerde oluşan sebze ve meyve atıkları, geri dönüşüm projeleri sayesinde organik gübreye dönüştürülmektedir. Bu sayede yıllık 6,5 ton gübre üretimi hedefleniyor.

Hayrat Belediyesi tarafından üniversiteye devredilen kompost ünitesi, gerekli tadilatların ardından faaliyete geçti. Kanuni Kampüsü’nde bulunan üç yemekhaneden günlük olarak toplanan organik atıklar, personel tarafından işleme tabi tutulmakta.

KTÜ Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Beyazlı, üniversitenin yeşil alanlarını gübrelemenin maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, tüm atıkların geri dönüşüm sürecine sokularak daha fazla organik gübre üretmeyi planladıklarını vurguladı.

Beyazlı, “Yıllık gübre ihtiyacımız 2,5 ton. Bugünkü çalışmalarımız sayesinde bu miktarın iki katından fazlasını üretebileceğimizi görmekteyiz.” ifadelerini kullanarak, üretilen fazla gübrenin kentin diğer yeşil alanlarına da katkı sağlayabileceğini belirtti.

Üniversitenin sürdürülebilirlik projelerine bir katkı daha olarak, haftada 250-300 kilogram organik atık toplandığını ve bu sürecin yaklaşık 14 gün sürdüğünü açıkladı.

Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra Pulatkan, organik gübrenin bitkilerin beslenmesinde etkin bir rol oynadığını dile getirerek, üniversitenin içerisinde bulunan fidanlığın ve sera alanının bu gübre ile daha verimli hale geleceğini ifade etti.

Pulatkan, “Bu proje sayesinde hem bilimsel çalışmalarımızda hem de kampüs genelinde sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi kurmuş olacağız.” şeklinde konuşarak, organik madde kullanımının artacağını kaydetti.

Exit mobile version