Karadeniz’de zaman daralıyor! Artvin, Trabzon, Rize için korkutan uyarı: Felaketin ayak sesleri olabilir

Karadeniz’de zaman daralıyor! Artvin, Trabzon, Rize için korkutan uyarı: Felaketin ayak sesleri olabilir

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, artan yağış miktarı, çaylık alanların yaygınlaşması ve altyapı yetersizliklerinin heyelanları tetikleyen başlıca faktörler olduğunu belirtti.

Doğu Karadeniz’de yağış miktarındaki artış, heyelanların en önemli nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Şiddetli sağanaklar, toprağın suya doygun hale gelmesine ve hareket etmesine yol açıyor. Tüfekçioğlu, özellikle sahil bölgelerinde ormanlık alanların çay tarımına dönüştürülmesinin riski artırdığına dikkat çekerek “Çay bitkisinin yoğun kök yapısı, yağmur suyunun toprakta birikmesine neden oluyor ve bu da heyelan riskini artırıyor. Vatandaşlarımız, çaylık alanların alt kısımlarında ev yapmaktan kesinlikle kaçınmalı” dedi.

Eğimli arazilere yapılan inşaat ve yol projeleri de toprak stabilitesini bozarak heyelan riskini artırıyor. Tüfekçioğlu, bölgede yol yapımı sırasında heyelanların önlenmesi için tünel geçişleri ve sediment köprüleri gibi altyapı çözümlerinin uygulanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Her yıl yol yapımı sırasında meydana gelen heyelanları engellemek için tünel geçişleri veya sediment köprüleri inşa edilmesi şart. Aksi takdirde bölgede can ve mal kayıpları devam eder”

Yüksek rakımlı bölgelerde çığ tehlikesi de büyüyor. Yoğun kar yağışlarının ardından meydana gelen hava değişiklikleri, çığ olaylarının yaşanma olasılığını artırıyor. Tüfekçioğlu, kar yağışı sonrası ılıman havaların kar tabakasını hızla hareket ettirebileceğini ve vatandaşların çığ riski taşıyan bölgelere gitmekten kaçınması gerektiğini vurgulayarak “Havanın ılımanlaşmasıyla birlikte kar tabakası hızla hareket edebilir ve çığ olaylarına yol açabilir. Bu nedenle, çığ tehlikesi olan alanlara kar yağışı sonrası gidilmemesi hayati önem taşıyor” dedi.

Exit mobile version