Kastamonuların geçim kaynağı! Sıfır emek bol kazanç: İsviçre ve Fransa’ya satman için sıra bekliyor! Yılda 100 milyon TL getiri

Kastamonuların geçim kaynağı! Sıfır emek bol kazanç: İsviçre ve Fransa’ya satman için sıra bekliyor! Yılda 100 milyon TL getiri

Kırsal bölgelerde doğadan toplanan mantarlar, Kastamonu’da bulunan mantar işleme tesislerinde işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına ve Almanya, Fransa, İsviçre, İtalya gibi Avrupa ülkelerine ihracat ediliyor. Yıllık yaklaşık 100 milyon TL değerinde ihracat yapılırken, bu ürünler Avrupa ülkelerinde yoğun ilgi görüyor.

Dedesi ve babasının ardından mantar işini sürdüren 3. kuşak girişimci Ferhat Çelik, eşi Arzu Çelik ile birlikte yıllık yaklaşık 900 ton mantarı işleyerek Avrupa’ya gönderiyor. Ferhat Çelik, 1988 yılından beri mantar işiyle uğraştığını belirterek, her geçen yıl işlerini büyüttüklerini ifade ediyor.

Çelik çifti, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) IPARD-2 13. çağrısına başvurarak 11,6 milyon TL değerindeki yatırımlarını 5 milyon TL hibe desteğiyle güçlendirdi. Bu yatırımlar sayesinde soğuk hava deposu ekipmanlarını yenileyen Çelik çifti, ayrıca frigorifik kasalı 3 araç satın alarak lojistik altyapısını geliştirdi.

Doğada doğal şekilde yetişen mantarlar, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar tarafından toplanarak işleme tesislerine getiriliyor. Bu tesislerde işlenip paketlenen mantarlar, dondurulmuş halde Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kastamonu’daki işletmelerin Avrupa sofralarına taşıdığı mantar çeşitleri arasında özellikle protein ve lezzet zenginliğiyle öne çıkan 8-10 çeşit bulunuyor.

Ferhat Çelik, ihracat süreciyle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:

“Mantarın alımı, işlenmesi, paketlenmesi ve ihracatı süreçlerini işletmemizde titizlikle gerçekleştiriyoruz. Türkiye genelinde üretilen mantarın yüzde 90’ını ihraç ediyoruz. Avrupa’da mantara olan talep her geçen gün artıyor. Bunun nedeni, mantarın hem protein hem de lezzet açısından ete kıyasla daha zengin bir besin kaynağı olması.”

Exit mobile version