Kastamonulu çiftçiler kan ağlıyor: ‘Böyle devam ederse çiftçi kalmayacak’

Kastamonulu çiftçiler kan ağlıyor: ‘Böyle devam ederse çiftçi kalmayacak’

Üreten de aç tüketen de

Yıllardır çiftçilik yapan Yıldırım kardeşler, bu yıl özellikle kuraklık nedeniyle ürünlerin verimliliğinin düştüğünü ve çiftçilerin büyük zarar ettiğini dile getirdi. Deniz Yıldırım, “Geçen sene iki kez sulama yaptığımız şeker pancarı bundan daha güzeldi. Bu sene kuraklık nedeniyle tam 7 kez sulama yapmak zorunda kaldık, ancak pancarlarımız çok küçük kaldı. Fiyatlar bizi tatmin etmiyor ve çiftçi bu durumdan muzdarip” şeklinde konuştu.

Maliyetlerin yüksekliğine dikkat çeken Deniz Yıldırım, “Girdiler çok yüksek, aldığımız paralar maliyetlerin altında kalıyor ve zarar ediyoruz. Şeker pancarının fiyatı henüz açıklanmadı, şu an 1,80 liradan teslim edeceğiz. Ancak fiyat 3 liranın altında olursa tamamen zarar edeceğiz” dedi.

Çiftçiler, devlet desteklerinin yetersiz olduğuna ve ürün fiyatlarının açıklanmadığına da vurgu yaptı. Yıldırım, “Devletten büyük bir şeyler istemiyoruz, sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Fiyatını bilmeden pancar üretmeye çalışıyoruz. Ayrıca, hayvancılıkla da uğraşıyoruz ama yüksek yem maliyetleri nedeniyle hayvanlarımızı azaltmak zorunda kaldık. Böyle devam ederse tüm hayvanlarımızı satmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Mehmet Yıldırım ise, pancar üretiminin giderek daha zor hale geldiğini belirterek, “Masraflar çok yüksek, bu yıl verim düştü ve fiyatlar düşük. Geçen yıl 1.500 liradan aldığımız fiyat bu yıl 1.850 liraya çıktı ama 3.000 lirayı geçmesi lazım ki çiftçi kazanç sağlayabilsin. Çiftçiler zararı göze alarak ekim yapıyor çünkü çark dönsün diye ayakta kalmaya çalışıyorlar” dedi.

Exit mobile version