2017 yılında çoban Murat Adıyaman tarafından bulunan kemik parçası, ilk incelemelerin ardından 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle 2018 yılında başlatılan kazı çalışmaları, 6 yıldır kesintisiz olarak sürdürülüyor. Bu yılın Mayıs ayında başlayan kazılarda, ekipler 7,5-8 milyon yıl öncesine ait domuz kafatasını alçı ceket yöntemiyle toprak altından çıkarmayı başardı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bu tür bir fosilin Türkiye’de ilk kez bulunduğunu belirtti. Başoğlu, fosilin bütün olarak çıkarılması için çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü vurguladı. Bu keşif, hem Türkiye’nin hem de dünya bilim camiasının ilgisini çekmiş durumda.
Çıkarılan fosil, detaylı incelemeler ve koruma işlemleri için Kayseri Bilim Merkezi Laboratuvarı’na götürüldü. Fosilin, bölgenin tarih öncesi dönemine ışık tutması ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulunması bekleniyor.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, “İlk kez böyle bütün halde bulduk. Şimdi domuz deyince de böyle basitmiş gibi geliyor. Ama bu canlı günümüz domuzlarına hiç benzemiyor. Hatta dev domuz olarak da nitelendiriyoruz. Boyutları günümüz domuzlarından oldukça farklı ve iri bir canlı. Zaten aynen fili ayaklandırdığımız gibi bir süre sonra bu domuzu da ayaklandıracağız. O zaman daha net bir şekilde nasıl bir canlı olduğunu göreceksiniz. Bu kadar bütünlükte tam kafatasının çıkması, bizim için çok önemli” dedi.