Sivas’ta yetişen endemik bitkiler bulaşıcı hastalıklara şifa olma potansiyeline sahiptir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yabaş, İspanya’da Tenerife’de bulunan ve dünyanın en iyi 500 Üniversitesi sıralamasında yer alan La Laguna Üniversitesi ile işbirliği sağladıklarını söyledi. Prof. Dr. Jacob Lorenzo-Morales ve ekibiyle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmayı işaret eden Yabaş, sivrisineklerden bulaşan ölümcül hastalıkların üzerinde çalışmalar yapıldığını söyledi. Laboratuvarda içeriğin saflaştırıldığını dile getiren Yabaş, endemik bitki türlerinin Sivas’ta fazlasıyla bulunduğunu söyleyerek türkülere konu olmuş madımağın şifasını değildi.
Literatür araştırması yapıldığını ve etkili olabileceği düşünülen madımak üzerinde çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Esra Uçar Sözmen, bitkilerin etken maddeleri üzerinde farklı tekniklerle saflaştırılarak analizler yapıldığını söyledi. Diğer ekiplerin de etken maddeler üzerinde aktiviteleri incelediğine dikkat çeken Sözmen, birçoğunun Etkin sonuç gösterdiğini ve çok bulaşıcı hastalığa aynı anda etkinlik gösterdiğiniz saptandığını söyledi.
Yapılan çalışmaların bir kısmının uluslararası bilimsel dergilerde yayınlanmak üzere hazırda bulunduğunu ifade eden Sözmen, “Bazıları içinde patent başvurusu yapmayı düşünüyoruz. Özellikle hayvanlardan bulaşan ölümcül bulaşıcı hastalıkların bu tür bitkiler üzerinde denendiği ilk çalışma olduğunu söyleyebilirim. Bu anlamda da özgün ve umut vaat eden bir çalışma olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Anadolu’da çok sık bir şekilde yetişen madımak otu, Doğu ve Güneydoğu illerinde daha fazla bulunuyor. Bu illerin başında Sivas, Erzincan, Malatya, Elazığ gibi şehirler ön plana çıkmaktadır. Türkiye’nin pek çok farklı yerinde yetişse dahi Sivas ile bütünleşmiş olan Madımak, anavatanı olarak görülmektedir. Sivas’ın kırsal alanları ve dağlık bölgelerinde kendiliğinden yetişen madımak otu yol kenarında da sıklıkla görülmektedir.