Kırmızı çizgi gemiler

Kırmızı çizgi gemiler

Hükümet, başta Gazze olmak üzere Orta Doğu’yu kana bulayan İsrail’i protesto etmek isteyenlere destek veriyor ama vicdanları yaralayan ticareti dillendirenleri cezalandırıyor. ‘Gemileri durdur, petrol vanasını kapat’ diyen gençler, bir şafak vakti düzenlenen operasyonlarla evlerinden alınıp mahkemeye çıkarıldı.

Gazze’ye 7 Ekim 2023’te giren İsrail bir yılı aşkın sürede 42 binden fazla sivili öldürdü. Türkiye saldırıların en şiddetli olduğu ilk 6 ay boyunca Tel Aviv’le ticaretini kesmedi. 31 Mart seçiminin sonuçları sonrası tavrını değiştiren Ankara 54 ürünün satışını yasakladı. Aynı süreçte Netanyahu hükümetine karşı tavrını da sertleştirdi. Erdoğan başta olmak üzere iktidar mensupları kürsülerden ‘Soykırımcı, katliamcı, cani’ gibi ifadelerle yaşananlara tepki gösterdi. Ancak hamaset en üst perdedeyken ticaretin de arka planda devam ettiği belgelere yansıdı.

Hükümet büyük tepki çeken ticarete yönelik olarak toplumu tatmin edici bir açıklamada bulunmazken, İsrail’e karşı gösterileri teşvik etti, boykot kampanyalarını destekledi. Ancak İsrail ile devam eden ticarete değinenleri, dillendirenleri veya bunu ifşa edenleri engelledi. ‘Ticaret kesilsin, gemiler dursun, Azeri petrolünün taşındığı boruların vanaları kapatılsın’ talebini yükselten ‘Filistin İçin 1000 Genç’ adlı gruba defalarca polis şiddeti uygulandı, üyeleri gece yarısı operasyonlarıyla evlerinden gözaltına alındı. Tutuklama talepleriyle mahkemeye sevk edildi.

Çelik, inşaat malzemesi ve mermerden sonra ‘Filistin’e gidiyor’ diyerek İsrail’e gönderilen makyaj malzemesi ihracatında da patlama yaşandı. TÜİK verilerine göre 2023’te Filistin’e ihraç edilen makyaj malzemesinin üç aylık tutarı yalnızca 202 dolarken, bu yılın aynı döneminde 716 bin dolar oldu. TÜİK’e göre İsrail’e yapılan makyaj malzemesi ihracatı ise 1 milyon 259 bin dolardan 0 dolara düşmüş görünüyor.

Türkiye’nin 12 ülkeden STK’ların oluşturduğu yardım filosunu engellemesine yönelik tepkiler sürerken komşu Yunanistan’da dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Pire Limanı’ndan İsrail’e gidecek mühimmat dolu konteynerin gemiye yüklenmesini burada çalışan işçiler engelledi. Konteynerin üzerine ‘Katiller, limandan çıkın’ yazan eylemciler ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları attı.

Exit mobile version