Kobani Davası’nda sanıklara ceza yağdı

Kobani Davası’nda sanıklara ceza yağdı

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde görülen davada karar duruşması kimlik tespiti ile başladı. HDP’nin tutuklu bulunan önceki dönem eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklu siyasetçiler Gültan Kışanak, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli duruşmaya katılmadı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken ceza 19 yıla düşürüldü. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Yüksekdağ, ‘tahrik’ suçunu basın yoluyla işlediği gerekçesiyle 4 yıl 6 ay, ‘kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılma’ sebebiyle 2 yıl ve ‘terör örgütü propagandası’ndan da 1 yıl 6 ay ceza aldı.

Yüksekdağ’a Mehmet Tunç’un cenazesinde yaptığı bir başka konuşma sebebiyle 1 yıl 6 ay, seçim yasaklarına aykırı hareket etmekten 3 ay ceza verilirken, Van’da yaptığı bir konuşmadan da 1 yıl 6 ay ceza verildi. Böylece Yüksekdağ, toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Toplamda 47 suçtan yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a ‘devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi cezası 20 yıla indirildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi. Demirtaş hakkında ayrıca ‘suç işlemeye tahrik’ten 4 yıl 6 ay, 21 Mart 2016 Newroz’unda yaptığı konuşmadan 2 yıl 6 ay, 29 Şubat 2016’da Diyarbakır’da yaptığı konuşmada halkı kanunlara uymamaya tahrikten 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Verilen aranın ardından Demirtaş’a, Diyarbakır’da yaptığı konuşmadan dolayı ‘terör örgütü propogandası’ suçu işlediğine hükmedildi ve 2 yıl 30 ay, Diyarbakır’da bir toplantıda ‘yasadışı gösteriyi tahrik, kışkırtma’ suçundan 3 yıl, 2015’te Cizre’de yaptığı konuşmadan ‘2911’e muhalefet’ten 1 yıl 6 ay, ‘suçu ve suçluyu övme’den 1 yıl 6 ay, Van’da yaptığı bir konuşma ‘propaganda’dan 2 yıl hapis cezası verildi. Demirtaş toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Alp Altınörs, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. Ali Ürküt’e devletin birliğini bozma suçuna yardım suçundan 13 yıl 4 ay, suç işlemeye tahrik suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

Exit mobile version