Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumhurbaşkanı kararnamesiyle İletişim Başkanlığı’nın ‘dezenformasyonla mücadele’ gerekçesiyle basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne müdahale etmesine imkân tanıyabilecek iki maddeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Karar bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.
İptal edilen maddede “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yürütülen algı operasyonu faaliyetleri neticesinde oluşan krizin stratejik iletişimle yönetilmesine ilişkin tedbirler alınması ve her tür manipülasyon ile dezenformasyona karşı faaliyette bulunulması amaçlanmaktadır” deniliyordu.
Yüksek mahkeme her zaman olduğu gibi kararı web sitesine de basın duyurusu şeklinde yükleyerek sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulundu.
Kararın hemen öncesinde İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İran’da öldürülen Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ile ilgili paylaşımlara izin vermediği gerekçesiyle sosyal medya platformu Instagram’ı kınamış ve “Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerini kullanmıştı. Ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. AYM’nin kararının ise bu erişim engelinin ardından gelmesi dikkat çekmişti.
Kararın web sitesine yüklenmesi ve sosyal medya hesaplarından paylaşılmasının ardından dikkat çeken gelişmeler yaşanmaya başladı.
AYM önce sosyal medya paylaşımını sildi, hemen ardından ise mahkemenin sitesine erişim sağlanamadı. Mahkeme söz konusu paylaşımı kendisine ait WhatsApp kanalından dahi kaldırdı.
Bu gelişmelere dair bir açıklama yapan yüksek mahkeme “Sadece sitemize erişilemiyor. İptal kararımız Resmi Gazete’de yayımlanmış olup erişime açık. Erişim sorunumuzun nedeni internet trafiğindeki yoğunluk” açıklamasında bulundu. Ancak silinen sosyal medya paylaşımına dair hiçbir açıklama yapıldı ve bir daha paylaşım yapılmadı.