Küçük bir atölyede yapıyor, tanesini 60 bin TL’ye satıyor! Babasından sabırla öğrendiği meslek geçim kapısı oldu

Küçük bir atölyede yapıyor, tanesini 60 bin TL’ye satıyor! Babasından sabırla öğrendiği meslek geçim kapısı oldu

Osmanlı döneminde padişahlara tespih yapan ustaların mirası, günümüzde de usta-çırak geleneğiyle sürdürülüyor. İrfan Ünver, bu geleneğin son temsilcilerinden biri. Genç yaşlarda başladığı tespih alım-satımı, zamanla onun ustası Dede Emrah’ın çırağı olmasına yol açtı. Şu anda Ahşap Han’daki atölyesinde, kehribar, kuka, yılan ağacı ve abanoz gibi doğal malzemeleri kullanarak göz alıcı tespihler üretiyor.

Ünver, zanaatının temelinde sabır ve sevginin yattığını vurgulayarak, “Tespihe olan sevgimiz babamızdan geliyor. Ustamız Dede Emrah ile tanışmamız, bu sevgiyi ustalığa dönüştürmemizi sağladı. İlk çırak olduğumuzda, ustamız bizden bir tespihi tam 10 kez yeniden yapmamızı istemişti. Burada sabrı öğreniyoruz” dedi.

İrfan Ünver, ustasından öğrendiklerini yeni nesillere aktarmanın önemine dikkat çekti. Ünver, “Asırlık geleneğin sürmesi için ben de bir çırak yetiştireceğim. Ustamla olan fotoğrafımızı atölyemin baş köşesine astım. Gelecek nesillere bu geleneği aktarmak benim görevim” şeklinde konuştu.

Exit mobile version