DW Türkçe’de yer alan habere göre, 2015 Paris İklim Anlaşması’nda, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme kıyasla en fazla 1,5 derece artışla sınırlandırılması hedeflendi. Ancak Copernicus’un verilerine göre, Temmuz 2023 ile Haziran 2024 arasındaki dönem, küresel sıcaklık artışı sanayi öncesi ortalamanın 1,64 derece üzerinde kaydedildi.
İklim bilimciler, 13 ay boyunca devam eden rekor sıcaklık serisini “olağan dışı” olarak nitelendirdi ve 2015 ile 2016 yıllarında da benzer sıcaklık artışlarının yaşandığını belirtti.
Raporda, Haziran ayı ortalama yüzey hava sıcaklığının 16,66 derece olduğu belirtildi. Bu, Haziran 2023’teki rekorun 0,14 derece üzerinde. Haziran ayında Avrupa’daki ortalama sıcaklık, 1991-2020 Haziran aylarının ortalamasını 1,57 derece aştı.
Sıcaklıklar, Avrupa’nın güneydoğusu ve Türkiye’de yüksek seyrederken, Batı Avrupa, İzlanda ve kuzeybatı Rusya’da ortalamaya yakın veya altında kaldı.
Geçen Haziran, İzlanda, Orta Avrupa ve Güneybatı Avrupa’da “ortalamadan daha yağışlı” geçti. Yoğun yağışlar Almanya, İtalya, Fransa ve İsviçre’nin bazı bölgelerinde sellere neden oldu.
Avrupa dışında, geçen ay sıcaklıklar doğu Kanada, batı ABD, Meksika, kuzey Sibirya, Ortadoğu, kuzey Afrika ve batı Antarktika’da yüksek seyretti. Copernicus Direktörü Carlo Buontempo, bu gelişmelerin iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde gösterdiğini ve sera gazı emisyonlarının azaltılmaması durumunda yeni rekorların kaçınılmaz olacağını belirtti.
Copernicus, dünyanın yüzey sıcaklığı, buzullar ve yağış hakkında düzenli olarak veri yayımlamaktadır ve bu veriler, uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından alınan milyarlarca ölçüme dayanmaktadır.