Kurtulmuş ve Davutoğlu’ndan yeni anayasa görüşmesi: Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışılmalı

Kurtulmuş ve Davutoğlu’ndan yeni anayasa görüşmesi: Cumhurbaşkanlığı sistemi tartışılmalı

Görüşme sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un görüşlerini paylaştığını ve bu süreçte tüm partilerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu aktardığını belirtti. Davutoğlu, “Kendisine açık yürekli paylaşım için teşekkür ediyoruz. Biz de bütün düşüncelerimizi çok açıkça ifade ettik.” dedi.

Türkiye’nin sivil bir anayasaya, gerçek anlamda toplumsal bir sözleşme metnine ihtiyacı olduğunu vurgulayan Davutoğlu, üzerinde doğru iyileştirmeler yapılmış olsa da 12 Eylül Anayasası’na mahkum kalmamızın utanç verici olduğunu ifade etti. Davutoğlu, “Bugünkü Anayasa’ya evveliyatla uyulmasının, Anayasa’ya saygı bakımından önem taşıdığı aşikardır.” diye ekledi.

Davutoğlu, kozmetik bir anayasa reformu görüntüsüne ihtiyaç olmadığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tartışılmadığı ve bir tabu olarak görüldüğü bir anayasa tartışmasının toplumda heyecan uyandıracağı, Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vereceği kanaatinde değiliz.” dedi.

Gelecek Partisi olarak insan hakları temelinde, özgürlükçü, demokratik ve evrensel hukukla barışık bir anayasa yapım sürecini önemsediklerini ifade eden Davutoğlu, bunun ancak sistemin tartışmaya açılabileceği bir bağlamda mümkün olacağını söyledi.

Ahmet Davutoğlu, “Bizim görüşümüz açık ve net, gerçek bir anayasa reformu yapılmak isteniyorsa sistem meselesi tartışılmalı. Gelecek Partisi olarak görüşümüz, gerçek bir parlamenter sisteme geçmektir. Bu konuda yeterli tecrübemiz var. Türkiye’nin 1876’dan beri bir parlamenter sistem tecrübesi var.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version