Dünyadaki sorunların her ülkeyi ve halkı etkilediğini belirten Kurtulmuş, açlık, kıtlık, temiz suya erişim gibi temel insani ihtiyaçlardan kaynaklanan krizlere dikkat çekti. Ayrıca, kitlesel göç hareketlerinin ve iklim değişikliğinin insanlığı tehdit ettiğini belirten Kurtulmuş, mevcut uluslararası sistemin bu sorunları çözmekte yetersiz olduğunu söyledi.
Filistin’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve İsrail’in saldırgan politikalarının, küresel değerlerin aşınmasının en açık örneklerinden biri olduğunu ifade eden Kurtulmuş, uluslararası hukukun etkinliğini yitirdiğini ve mevcut sistemin adaleti sağlamaktan uzak olduğunu belirtti.
Kurtulmuş, Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi gibi olayların, dünyanın çok kutuplu bir döneme geçtiğinin işaretleri olduğunu söyledi. Hiçbir ülkenin tek başına küresel düzeni yönetemeyeceğini belirten Kurtulmuş, Balkan coğrafyasının bu dönüşümden etkilenerek yeni siyasi, ekonomik ve kültürel şartlarla karşı karşıya kalacağını ifade etti.
Yeni bir küresel sistemin temelinde insan eşitliği ve devletlerin egemenlikte eşitliği ilkelerinin yer alması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, adaletin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla sağlanmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, yeni sistemin kapsayıcı, katılımcı ve uzun vadeli sürdürülebilir çözümler sunması gerektiğini ifade etti.
Kurtulmuş, gelecekte değerler ve çıkarlar, adalet ve zulüm, demokrasi ve otokrasi, kapsayıcılık ve ötekileştirme gibi temel kavramlar arasında önemli mücadelelerin yaşanacağını söyledi. Özellikle İsrail’in Filistin’e yönelik saldırgan politikalarına karşı uluslararası toplumun tepkisinin, adalet arayışının gücünü gösterdiğini ifade etti.