Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası: 30 Ağustos

Bu işgaller karşısında Türk milleti, tarih boyunca gösterdiği “millet olma bilinci” ile Kuvayımilliye hareketini başlatarak, ülkenin yıkılmasını engellemek ve küllerinden yeniden doğmak amacıyla mücadeleye girişti. 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile birlikte, işgal güçleri tüm baskılarını artırarak Batı Cephesi’nde hareketliliği başlattı. 1921’de Yunan ordusu Polatlı’ya kadar ilerleyerek Sakarya Meydan Muharebesi’nin hazırlıklarına girişti.

Türk ordusunun Yunan ordusu ile Sakarya boylarında yaptığı muharebe 23 Ağustos’ta başladı. Bu savaşta Mustafa Kemal Paşa, yeni bir savaş stratejisi uygulayarak “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır” emrini verdi. Bu emir doğrultusunda Türk askeri, vatanını canla başla savundu. Sakarya Meydan Muharebesi, 22 gün süren şiddetli çatışmaların ardından 13 Eylül 1921’de Yunan kuvvetlerinin Sakarya Irmağı’nın doğusundan düşmanı topraklardan atmayı başardı.

Yunan ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın komutasında gerçekleştirildi. 26 Ağustos sabahı, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte Kocatepe’de harekâtı yönetmeye başlayan Atatürk, topçu ateşleriyle harekâtı başlattı. Türk askeri, ilk gün Tınaztepe’yi ele geçirerek düşmanı geri püskürttü.

27 Ağustos’ta Türk ordusu bütün cephelerde yeniden taarruza geçerek Afyonkarahisar’ı kurtardı. 28 ve 29 Ağustos’ta başarıyla süren taarruz, düşmanın 5’inci tümenini etkisiz hale getirdi. 29 Ağustos gecesi komutanlar durumu değerlendirerek harekâtın sonuçlandırılması için planlarını 30 Ağustos’a hazırladı.

30 Ağustos sabahı, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle Zafertepe Çalköy’de taarruz başlatıldı. Türk ordusu, Yunan birliklerini Dumlupınar’da tamamen kuşatarak imha etti. Kızıltaş Deresi bölgesindeki bazı Yunan komutanları, General Trikopis ve General Diyenis kaçtı.

Büyük Zafer’in ertesi günü, Mustafa Kemal Paşa ve komutanları durum değerlendirmesi yaparak İzmir’e girme kararını aldı.

Exit mobile version