Kurusunu değil yağını satan kazanıyor! Litresi 1000 TL’yi aştı: Elinde olan köşeyi dönüyor

Kurusunu değil yağını satan kazanıyor! Litresi 1000 TL’yi aştı: Elinde olan köşeyi dönüyor

Kentte 3 bin 200 dekarda tıbbi aromatik bitki, bin dekarda ise adaçayı üretimi yapan Öztürk Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl aşırı bahar yağışları nedeniyle adaçayının boyunun 1,5 metreyi aştığını hatırlattı. Ancak bu yıl, kuraklık nedeniyle adaçayının yeterince büyüyemediğini ve verimin oldukça düşük olduğunu belirtti.

Sarıca, iklim değişikliğinin tıbbi aromatik bitkiler üzerindeki etkilerini de vurguladı. Zamansız sıcaklık, soğukluk ve yağışların adaçayı ve diğer tıbbi aromatik bitkilerin verimini önemli ölçüde etkilediğini ifade etti. Bu durumun hasat sürecinde zorluklar yarattığını belirten Sarıca, “Adaçayı yeterince büyümediğinden dolayı hasat yapmakta zorluk çekiyoruz. Geçen yıl aldığımız rekoltenin yüzde 40’ını ancak alabileceğiz” dedi.

Geçen yıl adaçayından 200 ton civarında kuru rekolte aldıklarını dile getiren Sarıca, bu yıl 70-80 ton civarında kuru adaçayı hasadı beklediklerini söyledi. Buna bağlı olarak, tıbbi aromatik bitkiler fiyatlarında artış yaşanıyor. Adaçayı yağının litre fiyatı bin liranın üzerinde seyrediyor, kurusunun kilogramı ise 40-50 lira civarında. Sarıca, bu fiyatların daha da artabileceğini belirterek, “Hasat miktarları geçen yılın yarısından az. Gelecek yıl yağışlar fazla olabilir, bu da fiyatları etkileyebilir; ancak bu durumda da bitkilerin ortalama yaşam dirençleri düşüyor. 15-20 yıl yaşaması gereken bitkiler, 8-10 yılda ömrünü tamamlayabiliyor” dedi.

Sarıca, iklim değişikliğine karşı gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda tarımsal ürünlerin sürdürülebilirliği açısından büyük problemlerin yaşanabileceğini vurguladı. Su tasarrufuna yönelik olarak susuz tarım ve damlama sulama sistemleri gibi yöntemlerin geç kalınmadan uygulanması gerektiğini kaydetti.

Burdur’da yaşanan bu verim kaybı ve fiyat artışları, tıbbi aromatik bitkiler üreticileri için önemli bir sorun oluşturuyor ve gelecekte bu sorunların çözümü için acil önlemler alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Exit mobile version