Fabrika yakınında 600 dönüm alana ekilen Isparta gülleri “Rosa damascena” türü olarak biliniyor tek tek kadınlar tarafından toplanıyor. Güllerin fabrikada işlenmesi ile birlikte gül yağı ve gül suyu üretilirken iç piyasanın yanı sıra Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine de gönderiliyor.
İşlenen ürünlerin posası, yağı ve suyu hammadde olarak ihraç edilirken gül hasadına katılan Berdan Mardini gazetecilere memleketine yatırım yapraktan memnun olduğunu söyledi. 2016 yılında fabrika kurma yönünde başlattıkları çalışmanın bu aşamaya ifade eden Mardini, 60 dönüm ile başladıkları üretim alanının bugün 600 dönüme kadar çıktığını vurguladı. Mardin’de güllerin turizme hizmet etmesini planladıklarını dile getiren Berdan Mardini, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin gülleri görme fırsatı bulacağını söyledi.
Berdan Mardini fabrikada %90 kadın istihdamını sağladıklarını söylerken bu durumdan sonra için memnun olduğunu aktardı. Sezonda 400 kişinin çalıştığını ifade eden Berdan Mardini, hasat sürecinin ardından çuvalları doldurulan güllerin raylı bir sistem ile fabrikaya taşındığını dile getirdi.
Mardini, bakır kazanlarda buhar sistemi ile kaynatılan güllerin belirli işlemlerin ardından gül suyu ve gül yağına dönüştürüldüğünü söyledi. Tarlada çalışan Şükran Kaçan, ailesine destek olmak amacıyla kardeşiyle birlikte gül hasadı yaptıklarını belirterek sunulan imkanlardan memnun olduklarını da aktardı. Şükriye Esen, ise sabah erken saatlerde gül toplamak için tarlaya geldiklerini söyleyerek keyifli vakit geçirdiklerini anlattı.