Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin hayata geçirilmesi için gerekli eğitimlerin ilki 3 Haziran’da başladı. Eğitici eğitimleri ile başlayan süreç, öğretmenlerin mesleki gelişim çalışmalarıyla devam edecek. 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan bu eğitimler, il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda yürütülecek. Eğitici eğitimi belgesi alan öğretmenler, okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, lise hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde derslere girecek öğretmenleri teorik ve uygulamalı olarak eğitecek. Eğitimler, branş temelli olacak ve en fazla 50 kişilik gruplar halinde düzenlenecek.
Eğitici eğitimi belgesi almış öğretmenlerin ders ve şube dağılımlarında öncelikli olarak ilgili sınıflara görevlendirilmeleri sağlanacak. Bu öğretmenler, yeni modelin kapsamı dışındaki sınıflarda ders veren öğretmenlere de eğitimler verecek. Eğitimler, birinci dönemdeki ara tatilde il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından planlanarak gerçekleştirilecek.
Yeni modelin etkili bir şekilde hayata geçirilebilmesi için kapsamlı planlamalar yapılacak. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda, tüm okul yöneticileri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni’ni inceleyecek. 1 Eylül’e kadar tamamlanacak bu süreçte, yöneticilere modelin temel yaklaşımı ve yapı taşları hakkında eğitimler verilecek. Ayrıca, zümre toplantılarında öğretim programları ve ders kitapları göz önünde bulundurularak modelin bileşenlerinin doğru ve etkin bir şekilde uygulanması için stratejiler geliştirilecek.
Bu planlama sürecinde, kavramsal beceriler, alan becerileri ve eğilimler gibi öğelerin yanı sıra “Erdem-Değer-Eylem” çerçevesi, sosyal duygusal öğrenme becerileri ve sistem düşüncesi gibi unsurlar dikkate alınacak. Zenginleştirme ve destekleme olarak ikiye ayrılan farklılaştırma uygulamaları da planlamanın temel unsurları arasında yer alacak. Ayrıca, okul temelli planlamalar kapsamında öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenmelerini destekleyen etkinlikler ile sosyal sorumluluk projeleri ve hayat boyu öğrenme gibi program dışı faaliyetler de öncelik kazanacak.
Genel eğitim programlarının uygulandığı özel eğitim okullarında da Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları devreye girecek. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için bireyselleştirilmiş eğitim programları (BEP), bu yeni model esas alınarak hazırlanacak. Kaynaştırma/bütünleştirme uygulamaları kapsamında eğitim gören özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için de aynı öğretim programları geçerli olacak.
Yeni model doğrultusunda hazırlanacak ders kitapları ve e-içerikler, öğrencilerin çok yönlü gelişimini destekleyecek şekilde birbirini tamamlayıcı nitelikte olacak. Bu nedenle ders kitapları ve e-içeriklerin tamamı eğitim sürecinde kullanılacak.