Mersin Körfezi’ndeki Köpüklenme Krizi: Müsilajdan Daha Kötü

Mersin Körfezi’ndeki Köpüklenme Krizi: Müsilajdan Daha Kötü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Mersin Körfezi’nde kırılma noktası olan kirlilik seviyesinin, “müsilajdan beter” olduğunu vurguladı.

Son bir aydır Mersin Körfezi’nde kıyıya yakın bölgelerde deniz yüzeyinde köpüklenme gözlemleniyor. Salihoğlu, denizdeki görünürlüğün de azaldığını belirterek, “Denize baktığınızda sadece 1,5 metre görüyorsunuz” ifadesini kullandı.

Körfez, Doğu Akdeniz’in en kirli bölgeleri arasında yer alıyor. Salihoğlu, bölgedeki durumun Marmara Denizi ile aynı seviyeye geldiğini belirterek, “Burada gözle görülür bir kirlilik var” dedi. Bu kirlilik, deniz yüzeyinde köpüklü yapılar ve yoğun alg patlamalarıyla kendini gösteriyor.

Salihoğlu, bu durumu şehir kirliliği, artan evsel atıklar ve önemli nehirlerden gelen kirlilik girdileriyle ilişkili olarak değerlendirdi. Ayrıca, “Buradaki durum müsilajdan daha kötü, çünkü kirlilik yükü inanılmaz yüksek” açıklamasında bulundu.

Ayrıca, ODTÜ ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle başlattıkları “Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme ve Yönetim Planı Projesi” ile farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını belirtti. Ancak, bu çabaların yeterli olmadığını vurguladı.

Exit mobile version