Mısır piramitlerin gizemi Sivas’ta keşfedildi! Selçuklular da aynı yöntemi kullanmış: Yıllar sonra ortaya çıktı

Mısır piramitlerin gizemi Sivas’ta keşfedildi! Selçuklular da aynı yöntemi kullanmış: Yıllar sonra ortaya çıktı

Yapılan araştırmalar doğrultusunda Selçuklu eserlerinin mısır piramitlerine çok benzediği ortaya çıktı. Mısır piramitlerinde kullanıldığı gibi Orion takımyıldızına göre konumlandırılan eserler oldukça merak uyandırıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın coğrafi konumunun belirlenmesinde astronominin büyük bir rol oynadığını vurguladı. Taşkıran gök cisimlerine olan ilginin dünya üzerinde çok önemli eserlerin inşasında kullanıldığını da belirtti.

Uzun yıllar süren araştırmalar doğrultusunda Divriği Ulu Camii ve çevresindeki türbelerin Orion takımyıldızı ile uyumlu bir şekilde konumlandırıldı ortaya çıktı. Taşkıran, bu yapının geometrik düzeninin tesadüf olmadığını belirterek Selçuklu döneminde astronomiden faydalanılarak inşa edilen yapılar olduğunu söyledi.

Mısır Piramitleri, Stonehenge ve Chichen Itza yapılarda astronomi Temelli izler görülürken 13 yüzyılda Anadolu selçuklularında benzer bir şekilde astronomiyi kullanarak inşa ettiği yapılar gün yüzüne çıktı. Taşkıran, Divriği Ulu Camii’nin kapılarının geometrik yapısının Orta Asya’dan getirilen şamanist kültürle İslamiyet’in birleştirilmesi sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Türklerin astronomi ile ilişkisini çok kuvvetli olduğunu vurgulayan Taşkıran, konargöçer yaşam tarzları ile birlikte coğrafi yön bilgilerini çok iyi bildiklerini aktardı. Türk mitolojisinde Kuzey yönünü gösteren Kutup Yıldızı’nın önemi bir yere sahip olduğunu vurgulayan Taşkıran, demir kazık olarak adlandırılan bir ifade ile tanımlandığını da aktardı. Taşkıran tarih boyunca Türklerin astronomi ile ilgilendiğini ve bu bilginin İslamiyet öncesi ve sonrası Türk sanatında da önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Exit mobile version