MOBESE ile izleniyor! 20 sahile gece yasağı: 387 bin TL cezası var

MOBESE ile izleniyor! 20 sahile gece yasağı: 387 bin TL cezası var

Türkiye’de Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde toplam 20 deniz kaplumbağası yuvalama kumsalı bulunuyor. Bu kumsallar, Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından koruma altında. Yuvalama ve yavru çıkış dönemi olan mayıs-eylül ayları arasında gece sahile girişler, araçla giriş, çadır kurmak ve ateş yakmak yasak.

Bu yasakları ihlal edenlere ise idari para cezaları veriliyor. Bu ceza miktarı 2024 yılı için 387 bin 141 TL olarak belirlendi.

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (DEKAMER) sorumluluğundaki Dalyan İztuzu plajında bu yılın ilk yuvası 23 Nisan’da oluştu. DEKAMER Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, İztuzu kumsalında şu an 50’yi aşkın yuvanın bulunduğunu ve kumsalın gece 20.00’den sabah 08.00’e kadar kaplumbağalara ayrıldığını belirtti.

Kaş ilçesindeki Patara kumsalında, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Projesi, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale başkanlığında devam ediyor. Geçen yıl burada 524 yuva ve 30 binden fazla yavru ile rekor kırıldı.

Exit mobile version