Roger Kreuz’ün “İletişim Kazaları” adlı kitabına değinen Ülker, Kreuz’ün Memphis Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olduğunu ve iletişim üzerine dört kitap kaleme aldığını belirtti. Kreuz’ün kitabında, iletişimin sağlam fakat kırılgan yapısına dikkat çektiğini ve sosyal medya gibi modern iletişim araçlarının bu süreçteki rolünü ele aldığını ifade etti.
Ülker, yazısında çeşitli örneklerle iletişim kazalarının nedenlerini açıklayarak, referans çerçeveleri, büyük umutlar, muğlak anlatım, psikolojik faktörler ve sosyal faktörler gibi başlıklar altında detaylı incelemeler yaptı. Özellikle teknolojinin iletişim üzerindeki etkilerini vurgulayan Ülker, sosyal medyanın iletişimi daha erişilebilir kıldığını ancak etkili iletişim kurma becerisinin artmadığını belirtti.
İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, elektronik posta, cep telefonu mesajları ve sosyal medya paylaşımlarının iletişimi tamamen yeni bir düzeye taşıdığına dikkat çeken Ülker, buna rağmen etkili iletişim kurma becerimizin artmadığını hatta daha da kötüleştiğini ifade etti. Ülker, sosyal medyanın yanıltıcı ve yanlış anlaşılmalara sebep olabilen doğasını örneklerle açıkladı.
Ülker, vücudumuzun ve zihnimizin çalışma biçiminin iletişim sürecini nasıl etkilediğini anlattı. Bazı yanlış anlama nedenlerinin duyusal olduğunu ve duyu organlarımızın çalışma biçiminin bir sonucu olduğunu belirtti. Ayrıca, algısal sorunların, zihnimizin gördüklerimizi ve duyduklarımızı yorumlama şekillerinden kaynaklandığını söyledi. İletişimsel problemlerin bilişsel bir temeli olabileceğine de değinen Ülker, hafıza ve düşüncenin iletişimdeki rolünü vurguladı.