Narin soruşturmasında ihmaller zinciri! Suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek tek tek saydı

Narin soruşturmasında ihmaller zinciri! Suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek tek tek saydı

Deutsche Welle’den Alican Uludağ’ın haberine göre, suç araştırmaları uzmanı Mesut Demirbilek olayın en kritik hatalarını şöyle sıraladı:

Narin’in ev ve çevresinde detaylı bir inceleme yapılmaması, önemli delillerin kaybolmasına neden oldu. Özellikle cinayetin işlendiği düşünülen ahırda yapılan aramanın gecikmesi, delillerin karışmasına yol açtı.

Narin Güran’ın saat 15.15’te evine doğru gittikten sonra kaybolduğu gerçeğine karşın ilk günden itibaren evi ve çevresinde cinayet bulgularına ulaşılmasını sağlayacak, DNA veya başka delil araması yapılmadı. Bu aramanın yapılmadığı yerlerden biri de Güran’ın öldürüldüğü iddia edilen ahır oldu. Ahırda arama, ancak Nevzat B.’nin son itirafından sonra, 21 Eylül’de, yani cinayetten 32 gün sonra yapıldı. Buradaki aramada bulunan iki izmarit Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı’na gönderildi. Yine Nevzat B.’nin gözaltına alınmasının ardından evinde de hemen arama yapılmadı. 10 Eylül’de tutuklanan Nevzat B.’nin evindeki arama yedi gün sonra gerçekleştirildi.

Demirbilek, amca Salim Güran’ın aracında küçük kızın vücut sıvılarına ait DNA örneği çıktığına işaret ederek, “Vücut sıvısı varsa boğulma vardır. Boğulma sırasında vücut köpük veya idrar bırakır. Onların olay yerine bulaşma ihtimali çok yüksektir. Olayın sıcak olduğu anlarda, daha deliller ortadan kaybedilmeden ev ve komşu araştırmaları olay yeri inceleme mantığıyla yapılması gerekiyordu. Siz çıplak gözle girdiğinizde olay yerinde bir şey göremezsiniz. Onu olay yeri inceleme uzmanları özel ışıklarla araştırır. Narin olayında bu tür araştırmalarda gecikmeler olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Demirbilek, 19 gün sonra bulunduğu için cesette bir bulguya rastlanamadığını, tek tespitin boğularak öldürüldüğü olduğunu kaydetti.

Tutuklu şüpheli Nevzat B.’nin çelişkili üç ifade verdiğini anımsatan Demirbilek, cinayetin nedeni konusunda ortaya farklı senaryolar atıldığına dikkati çekti. Ancak cinayet olaylarına önyargılarla bakılamayacağını kaydeden Demirbilek, “Olay senaryolarla yaklaşamazsınız. Cinayet soruşturmasının şablonlar hazırlarsınız. Ona göre delile ulaşmaya çalışırsınız. Ancak o senaryoların etrafta yoğun bir şekilde uçuşması olayın bir hukuki bir süreçle yürütülen bir soruşturma olmasına zarar verir. Ben zarar verdiğini de düşünüyorum” dedi.

Olayın ilk günlerinde şüphelilerin telefonlarına el konulmaması, önemli iletişim kayıtlarının silinmesine neden oldu. Bu durum, soruşturmanın ilerleyişini olumsuz etkiledi.

Soruşturma ekipleri, ilk günden olası şüphelilerin Narin’in ailesinin de olabileceği tezi üzerinden ilerlemedi. Başta aile ve yakın akrabalarının telefonları bu süreçte dinlemeye alınmadı. Dinlemenin ancak Narin Güran’ın kaybolmasından dört gün geçtikten sonra başladığı öğrenildi. Yine Narin Güran ilk günlerde aranırken anne, babası, kardeşleri ve amcalarının telefonlarına el konulmaması da soruşturmada önemli bir eksiklik olarak öne çıktı. Çünkü şüpheliler, başta tutuklu amca Salim Güran olmak üzere birçok şüpheli, soruşturmanın aile bireylerine uzanma ihtimaline karşı görüşme kayıtlarını silmişti. Eğer soruşturmanın ilk başlarında bu kişilerin telefonlarına el konulsaydı, olası delil olarak yazışmalar dosyaya delil olarak girebilecekti.

Olay yerini gören askeri üssün güvenlik kameralarının zamanında incelenmemesi, cinayetin işlendiği anlara ait görüntülerin kaybedilmesine yol açtı. Eğer bu kamera görüntülerine, Narin’in kaybolduğu 21 Ağustos saat 15.15’ten sonraki zaman dilimine bakılsaydı, Nevzat B.’nin Narin Güran’ı dere yatağına gömdüğü sıradaki hareketi tespit edilebilecekti. İlk günden itibaren Nevzat B.’nin gözaltına alınmasıyla amca Salim Güran’a ve oradan da diğer şüphelilere ulaşılabilecekti. Bu da cinayetteki delillerin kaybolmasının önüne geçmesini sağlayacaktı.

Exit mobile version