Ne Japonlar ne Çinliler! 90 yaşını gören Türkler anlattı: Uzun ömrün sırrı bu besinde saklıymış

Ne Japonlar ne Çinliler! 90 yaşını gören Türkler anlattı: Uzun ömrün sırrı bu besinde saklıymış

Pakize Tosun (90), Ümmü Kılıç (90) ve Ümmü Ergin (90) her sene kışlık giyeceklerini birlikte hazırladıklarını belirtti. Özellikle her yaz ev tarhanasını üçü bir araya gelerek yaparken 90 yaşındaki 3 mahalle arkadaşı gelinleri ile birlikte evlerinin üstündeki beton üzerinde sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yaş tarhanayı kurutmaya başlıyor.

Sarıgöl ilçesinin Dadağlı Mahallesinde yaşamını sürdüren 90 yaşındaki Pakize Tosun, yapımı zor olan tarhanayı üç arkadaş bir araya gelerek yaptığını söyledi. Ev tarhanasının bir ay gibi bir süreç içerisinde kurutularak kilere konulduğunu belirten Tosun, tarhana yapmak için kırmızı acılı ve tatlı biberler ile birlikte domates, tuz ve soğan kullanıldığını söyledi. İçerisine tarhana otunun eklenmesi ile birlikte kaynatılıp soğumaya bırakıldığını belirten Tosun, tarhananın soğuması ile birlikte biberlerin kabuklarını ve domateslerin çekirdeklerini çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Tosun, “Bunlar bitince de bu kez yoğurt ve un katılarak karılır. Bu karışım leğende bir hafta kadar bekletilir. Sonra evlerin dam başlarına çıkartarak burada temiz bezler üzerine kuruması için küçük küçük parçalar halinde konur. Burada yine bir hafta kadar kalır bu süre içinde küçük parçalar alt üst edilir. Kuruma bitince bu kez elekten tekrar geçilir ve yine gölge bir yerde kuruması sağlanır ev tarhanası bir aydan fazla zamanda oluyor. Zahmetli oluyor.” şeklinde konuştu.

Kış aylarında her sabah kahvaltıda tarhana çorbası yapıldığını ifade eden Tosun, tereyağı üzerine domates sosu yaparak daha lezzetli bir hale getirilebildiğini de belirtti. Tarhananın son derece besleyici olduğunu ifade eden Tosun, ramazan ayında bile oruç açarken ilk tükettikleri şeyin tarhana çorbası olduğunu vurguladı. Tosun, “Küçük çocuklarımıza da yedirmekteyiz. Tarhana ile uzun ömürlü olun. Bizim buralarda bir söz vardır ’Tarhana tarlaya kadar, bulgur öğleye kadar’ dense de tarhananın yeri bizde başkadır.” sözleri ile uzun yaşamın sırrının tarhanada yattığını belirtti.

Exit mobile version