Ne suya ihtiyacı var ne de gübreye! Herkes yetiştirmeye çıkıyor, 12 bin yıldır verim sağlıyor!

Ne suya ihtiyacı var ne de gübreye! Herkes yetiştirmeye çıkıyor, 12 bin yıldır verim sağlıyor!

Kastamonu İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12.000 dekarlık alana ekilen ürünler buğdayın atası olarak biliniyor. İç ve dış piyasada büyük ilgi gören siyez buğdayı yörede “kabulca” veya “kaplıca” olarak bilinmektedir. Buradayım Büyük bir kısmı bulgur olarak işlenirken geri kalanı ise un ve yem olarak değerlendirilmektedir. Buğday türü ilaçsız ve gübresiz yetiştirilirken tek tahıl ürünü olmakla birlikte hem iç piyasada hem de yurt dışında fazla talep görüyor.

12.000 yıl öncesine dayanan bir geçmişe sahip olan siyez buğdayı, biçerdöverlerle hasat edilerek toplanıyor. Üretici bu yıl ki rekolteden memnun olduğunu belirtiyor.

Kastamonu’da siyez yetiştiriciliği yapan Yasin Ciğerci,“Siyez buğdayımızın hasadını yapıyoruz. Hasat sürecinde yağmur ve kar sularının tarlaları beslemiş olması çok önemli. Yetişme sürecinde siyezimiz kendisini kar suyu ile çok güzel bir şekilde besledi. Biz de ara ara gözlemleyerek yetişme sürecini takip ettik. Şu anda da hasadımızı yapıyoruz. Bundan sonra yer değirmenimizde un yapacağız ve ürünümüzü Türkiye’nin her yerine göndereceğiz.” dedi.

Exit mobile version