Nesli tükenmekte olan Anadolu parsı Ege’de yeniden görüntülendi: Zarar verenlere ağır cezalar uygulanacak

Nesli tükenmekte olan Anadolu parsı Ege’de yeniden görüntülendi: Zarar verenlere ağır cezalar uygulanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Anadolu parsını korumak amacıyla avlanmasını yasakladı ve zarar verenler için 30 milyon TL tazminat, idari para cezası ile 2-5 yıl hapis cezası uygulanacağını duyurdu. Bu gelişme, Anadolu parsının korunmasına yönelik kararlılığın bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’de başta İç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerindeki ormanlarda 1975 yılına kadar dağılım gösterdiği bilinen, yerel halk ve avcılardan gelen doğrulanmamış bilgiler dışında hiç canlı kaydı alınmamış olan Anadolu parsının nesli tükendiği düşünülüyordu.

25 Ağustos 2019 günü Anadolu parsına ait ilk resmi kayıt niteliğindeki görüntü ve fotoğraflar, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) iş birliğindeki proje kapsamında, Batı Akdeniz’de elde edildi.

Ayrıca Şırnak’ın biyoçeşitlilik çalışmaları kapsamında yapılan arazi çalışmalarında, Prof. Dr. Ahmet Karataş, Dr. Şafak Bulut ve Dr. Burak Akbaba ve Şırnak DKMP Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Cudi Dağı eteklerinde binlerce fotokapan görüntüsü içerisinde Anadolu parsına ait 3 fotoğraf elde edildi.

Anadolu’daki varlığı ve neslinin tükenmediği bilimsel çalışmalardaki fotokapanlarla elde edilen video ve fotoğraflarla ortaya konulan Anadolu parsının yaşamına dair DKMP Genel Müdürlüğü’nün ‘Parsın Akdeniz ve Ege Bölgesi’ndeki Yayılışının Araştırılması Projesi’ kapsamında yeni görüntülere ulaşıldı. Gece kameralarıyla elde edilen yaklaşık 1 dakikalık videoda, Anadolu parsı olduğu değerlendirilen hayvanın, dağlık, kayalık ve ağaçlıklı alanda tek başına yürüyüşü yer alıyor.

Exit mobile version