Netanyahu’nun siyasi hesaplı tercihi

Netanyahu’nun siyasi hesaplı tercihi

Eski diplomat Sinan Ülgen ve dış politika uzmanı Aydın Sezer, saldırıların daha büyük bir bölgesel çatışmanın işaretçisi olduğunu söyledi. İsrail’in de kendi topraklarında terör saldırılarına hedef olacağını belirtti.

Eski diplomat Sinan Ülgen, İsrail’in dikkatinin Hamas’tan Hizbullah’a kaydırılmaya çalışıldığını belirtti ve bunun ABD seçimleriyle bağlantılı olduğunu söyledi.

Sinan Ülgen: “İsrail’in iç politikasına baktığımızda dikkatin Hamas’tan Hizbullah’a kaydırılmak istendiğini görüyoruz. Bu, büyük ölçüde Amerikan seçimlerine bağlı olarak gelişecek. Yaşanan bu saldırılar daha geniş çaplı bir İsrail-Hizbullah savaşının ön hazırlığı olarak okunabilir. “

Ülgen, Netanyahu’nun Trump yönetiminden sınırsız destek alacağını ancak Kamala Harris gibi bir ismin kazanması durumunda İsrail’e verilen desteğin sınırlanabileceğini ifade etti.

Ülgen ayrıca, 7 Ekim saldırısıyla ilgili istihbarat bilgilerinin toplandığını ancak bu bilgilerin hükümette doğru değerlendirilmeyerek bir kopukluk yaşanmış olabileceğini belirtti. Saldırıların, olası bir İsrail-Hizbullah savaşının ön hazırlığı olarak okunabileceğini ve çatışmaların zamanlamasının ABD seçimlerine bağlı olduğunu ifade etti: “İsrail’in iç politikasına baktığımızda, dikkatin Hamas’tan Hizbullah’a kaydırılmak istendiğini görüyoruz. Bu, büyük ölçüde Amerikan seçimlerine bağlı olarak gelişecek. Şu an yaşanan saldırılar, daha geniş çaplı bir İsrail-Hizbullah savaşının ön hazırlığı olarak okunabilir.”

Dış politika analisti Aydın Sezer, Netanyahu’nun Gazze’deki operasyonu Lübnan ve Suriye’ye genişletmeyi planladığını kaydetti.

Aydın Sezer: “Netanyahu’nun Gazze’de başladığı işi Lübnan’da hatta Suriye’deki direniş ekseninde sürdürmek istediği netleşti. Bu bilinçli bir tercih. Netanyahu, ABD seçimlerine kadar gerilimi artırma stratejisi güdüyor. Gerilimin tırmanması Trump’ın siyasi çıkarına da hizmet ediyor.”

Sezer “Birleşmiş Milletler hukukuna göre sivilleri hedef alan her saldırı terör olarak kabul edilmeli” diyerek, Netanyahu’nun ABD seçimlerine kadar gerilimi artırma stratejisini savundu. Hamas’a karşı neden aynı cihazların kullanılmadığı sorusuna ise Sezer “Bu, teknik nedenlerden kaynaklanabilir” yanıtı verdi.

Exit mobile version