Nüfusu 1 milyonun üzerine çıkmıştı: Bodrum’da tatilciler 1 aylık suyu 9 günde tüketti

Nüfusu 1 milyonun üzerine çıkmıştı: Bodrum’da tatilciler 1 aylık suyu 9 günde tüketti

Bayram tatili sonrası Geyik Barajı’nın doluluk oranı yüzde 49,5’ten yüzde 45,7’ye geriledi. Mumcular Barajı’nda ise kente ve tarımsal sulamaya su akışı sağlanmadığı için doluluk oranı yüzde 16’larda sabit kaldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, tatil boyunca Bodrum’un su tüketiminin 4 kat arttığını ve 1 aylık suyun tüketildiğini belirtti.

Doç. Dr. Özçelik, Bodrum’un su temininde yaşanan sorunları, “Bodrum’a Geyik ve Mumcular barajlarından su temin ediliyor. Ancak Mumcular Barajı’nda su bulunmamakta, Geyik Barajı’nda ise doluluk oranı yüzde 45 civarındadır. Bölgedeki tarımsal alanlarda sulama gerçekleştirilemiyor, çiftçiler kendi artezyen kuyularından veya lokal kuyulardan tarımsal faaliyetlerini sürdürüyorlar. İçme suyu sorunları ise devam ediyor. Bir yandan kuraklık ve su sıkıntıları yaşanırken bir taraftan da patlaklar devam ediyor. Ortaya sunulan çözüm önerilerini ekstrem çözüm önerileri olarak değerlendiriyorum. Gerek Bodrum’un içme suyu ihtiyacının tamamının denizden arıtılması, gerekse Dalaman’dan su getirilmesi veya Köyceğiz’e yakın Namnam Çayı’ndan su getirilmesi gibi projelerin maliyetleri çok yüksek ve ekstrem projelerdir. Şu anda esas sorunumuz patlakların önüne geçilmesi, kayıp kaçakların önlenmesidir.” sözleriyle açıkladı.

Özçelik, yetkililerin turizm sezonunun sonuna kadar herhangi bir işlem yapılmayacağını ifade ettiğini belirterek bu sıkıntının bir süre daha devam edeceği tahmininde bulundu.

Özçelik, Bodrum’daki su sorunlarının çözümü için öncelikli olarak altyapının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Exit mobile version